Den svenska kronan har nått en ny historiskt låg nivå gentemot euron, vilket skapar oro på finansmarknaderna. Under måndagens handel steg eurons värde till 11,98 kronor, och det finns få tecken på en snar återhämtning, enligt experter. Riksbanken väntas höja räntan i ett försök att stoppa ytterligare försvagning av kronan, men det räcker troligtvis inte för att vända trenden.
Den svenska kronan befinner sig i en svår situation, med det senaste tillskottet till sin nedåtgående trend som sätter ett nytt rekord i dålig prestation gentemot euron. Under måndagens lunchhandel noterades euron till ett värde av 11,98 kronor, vilket är den svagaste nivån någonsin. Oro och osäkerhet präglar finansmarknaderna, och det verkar som om detta inte kommer att ändras på kort sikt, enligt ekonomiska experter.
Även om Riksbanken förväntas höja räntan inom kort, verkar det mest vara ett förebyggande drag för att förhindra ytterligare kronförsvagning snarare än ett verkligt botemedel.
Det tidigare bottenrekordet, som sattes den 21 augusti i år, låg på drygt 11,96 kronor för en euro. Den svenska kronan har redan tappat över sju procent gentemot euron bara under detta år. Om vi blickar tillbaka tio år tillbaka i tiden är nedgången nästan 40 procent, vilket är en alarmerande utveckling för den svenska valutan.
På den vanliga marknaden är situationen ännu mer utmanande för svenska medborgare och företag. En vanlig person måste betala ungefär 12,75 kronor för att få en euro hos exempelvis Forex. Detta skapar påtagliga påfrestningar för den svenska ekonomin och påverkar utlandsresor och handel negativt.
Det är inte bara gentemot euron som kronan har svikit. Även mot USA-dollarn har kronan tappat mark, och den är nu värd 11,22 kronor. Detta är den svagaste nivån mot dollarn under hela året, och det har varit en nedgång med 7,5 procent sedan årsskiftet. Jämfört med det historiska bottenrekordet på 11,50 kronor i september förra året, är situationen oroväckande.