Intervju med Utdelningsjägaren

Äntligen är vi igång med vår intervjuserie där vi kommer intervjua privatpersoner, företagsledare och entreprenörer. Vi har idag äran att intervjua en person som är en stor förebild för många och det är ingen mindre än Utdelningsjägaren som är grundare till Aktier, sparande och privatekonomi en av de största grupperna på Facebook när det kommer till just investeringar.

Vi vill också påminna om vårt nyhetsbrev, och alla som signar upp kommer att i mitten av månaden får tre månader gratis Börsdata. Nu kör vi igång!

Artikelns innehåll

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund?

Jag är 38 år och bor i ett villaområde i Örebro med sambo och barn. Jag kommer från en ganska vanlig bakgrund, uppvuxen på en liten ort med två arbetande föräldrar och en yngre bror. Jag har jobbat inom offentlig sektor som kommunanställd sen 2008 och som chef sen 2013 och de två senaste åren har jag haft ett eget företag vid sidan av mitt ordinarie jobb. Jag har en bakgrund inom elitidrott som friidrottare och har investerat på börsen i ungefär 10 år.

Jag brukar också vilja lyfta fram att jag är en högst vanlig person, som inte har någon utbildning eller examen inom ekonomi, utan är helt självlärd.

Starten på min ekonomiska resa var när jag 2008 var arbetslös och mina föräldrar skickade mig till socialtjänsten för att ansöka om försörjningsstöd. Jag bestämde mig för att aldrig hamna i en sits där jag behöver sitta och be någon annan om pengar för att klara min vardag igen. Nu blev jag nekad försörjningsstöd för att det fanns 3000 kr på mitt konto, men jag behövde aldrig mer göra något återbesök efter det då jag strax efter det fick en timanställning och började få in lite pengar.

Hur kom du på smeknamnet ”Utdelningsjägaren”?

Jag läste en artikel i dagens industri om hur man kan bygga en utdelningsportfölj. Jag hade ett ganska bra månadssparande och började göra kalkyler på hur jag skulle kunna bygga upp en egen utdelningsportfölj och tyckte namnet ”Utdelningsjägaren” var passande och det har hängt med sen dess.

Vad fick dig att börja med investeringar och specifikt fokusera på utdelningsaktier?

De första åren efter mitt besök hos socialtjänsten la jag mina sparade pengar på ett sparkonto. Det blev så småningom en kontantinsats till en lägenhet, men 2013 så var jag hemma hos en vän som hade en bok som hette ”vägen till din första miljon”, skriven av Tobias Schildfat.

Där lärde jag mig grunderna kring att investera på börsen och efter att under mitt första år på börsen jagat ”aktieraketer” och gjort både bra och dåliga affärer, så tröttnade jag på att ta så stora risker med mitt kapital och läste en artikel om hur man kunde bygga en utdelningsportfölj och gillade tanken på utdelningar som en passiv inkomst, men också att kunna få utdelningar även när börsen går dåligt, som en slags krockudde på nedsidan. Utdelningarna svänger i regel mindre än börsen som helhet.

Lite kuriosa är att en vän som jobbade på Nordea kollade med en av deras aktieanalytiker som tipsade om att köpa Sobi. Det blev mitt första köp och mina 10 000 kr som jag investerat steg 30% på kort tid, varpå jag sålde och tyckte att det här med aktier och börsen var världens enklaste sak att tjäna pengar på.

Investering och Filosofi

Kan du beskriva din investeringsfilosofi i detalj?

Kortfattat skulle jag säga att jag jobbar mycket med ”buy and hold” och ”time in market”. De bolag jag köper in mig i har jag ofta en tidshorisont på 10+ år i. Ibland gör jag mig såklart av med bolag som inte presterar så som jag önskar och det brukar alltid vara något eller några bolag varje år som får lämna portföljen, som idag innehåller runt 35 olika aktier. Jag försöker heller aldrig tajma marknaden genom att gå in och ut, utan min styrka har varit att regelbundet månadsspara och vara fullt investerad, år ut och år in. Det är, för de allra flesta av oss, för svårt att tajma både när man ska gå ur och när man ska gå in. Min strategi är snarare att försöka handla på mig så mycket jag kan när börsen går svagt.

Utöver det har jag också använt mig mycket av belåning för att få hävstång på min portfölj. Framförallt 2016-2022 då börsen gått bra och det nästan varit gratis att låna pengar har det varit väldigt framgångsrikt. Det är dock inget jag rekommenderar gemene man och ännu mindre med dagens räntor.

Hur väljer du de aktier som du investerar i?

Finns det särskilda branscher eller företag som du föredrar?

Utan att det här ska bli ett väldigt långt svar så letar jag efter bolag som finns i branscher som förhoppnings kommer gå bra även på 10 års sikt, där jag förstår deras affärsmodell, där de ökar vinsten och därmed utdelningen från år till år och har en rimlig värdering. Jag tittar även en del på insiderköp också och hur det ser ut med ägande hos VD och styrelse. Jag försöker ha en bra spridning mellan olika branscher och även viss spridning mellan länder och valutor, även om en väldigt stor del av min portfölj finns i Sverige.

Hur viktig är företagets utdelningstillväxt jämfört med dess nuvarande utdelningsstorlek för dina investeringsbeslut?

Jag försöker ha en bra kombination av båda. På senare tid och allt eftersom portföljen växt har lite högre direktavkastning blivit lite viktigare och bolagen i portföljen får gärna ha en direktavkastning på 4% eller mer, även om jag äger bolag med lägre direktavkastning än så. Trots att jag är svag för utdelningar vill jag ändå poängtera att den totala avkastningen är viktigast, även om jag förmodligen gör avkall på lite högre avkastning genom att ha lite lägre risk i min portfölj.

Hur balanserar du din portfölj mellan högutdelande och lågutdelande aktier?

Jag försöker ha lite av varje. Både bolag med hög utdelning, men också bolag som är duktiga att höja utdelningen över tid, men har ingen fördelning jag strikt måste hålla mig till. I min portfölj finns bolag som delar ut allt mellan 2-10%.

Hur anpassar du din strategi i olika ekonomiska klimat, som recessioner eller marknadsbubblor?

I regel väldigt lite. Som jag skrev tidigare så anpassar jag mig väldigt lite efter läget på börsen eller i världn, utan fortsätter gneta på med regelbundna investeringar över tid.

Utdelningar och ekonomisk frihet

Hur har utdelningsinvestering hjälpt dig att nå dina ekonomiska mål?

Jag har väl börjat närma mig en nivå där mina utdelningar skulle kunna täcka mina månatliga utgifter, om jag inte svävade ut särskilt mycket när det gäller utgifterna. Att inte behöva jobba om jag inte vill har varit ett ekonomiskt mål på lång sikt och det är jag som sagt relativt nära i dagsläget, men med hus, barn och en skakig omvärld så vill jag gärna ha lite större marginaler om jag skulle sluta jobba och försöka leva på utdelningarna.

Kan du ge exempel på hur utdelningsinkomst har vuxit över tid i din portfölj?

Första året jag hade en utdelningsportfölj hade jag en utdelning från NCC på 420 kr (hösten 2015) och sen har jag gjort en resa därifrån till att idag ha ett snitt på strax över 21 000 kr i månaden i utdelning.

Hur använder du dina utdelningar – återinvesterar du dem, eller använder du dem för att täcka levnadskostnader?

Fram till 2022 återinvesterade jag allt, men under 2022 så tog jag ut 10% av utdelningarna för konsumtion och nöjen. 2023 kommer jag ta ut 20% av utdelningarna och nästa år 30% och så vidare, så att jag passar på att njuta lite av pengarna och inte bara lägger de på hög.

Vad är din syn på utdelningsinvestering som en väg till ekonomisk frihet?

Jag tänker att det är en av många vägar och egentligen inte bättre än till exempel fastighetsinvesteringar eller fonder. Det handlar mycket om preferenser och att hitta vad som funkar för dig och hålla dig till din strategi.

Risk och utmaningar

Vilka risker ser du med utdelningsinvestering, och hur hanterar du dem?

En risk som både jag och många andra råkar ut för är att stirra sig blind på direktavkastningen, som ofta kan bli hög för att kursen på aktien går nedåt. Man köper på sig mer och mer och helt plötsligt så halveras utdelningen eller i värsta fall ställs in helt. Jag brukar hålla hyfsad koll på hur vinsten per aktie ser ut under året samt bolagets kassa för att oftast kunna göra en ganska hyfsad bedömning av hur bolaget kommer att dela ut nästa år, men jag har såklart gått på nitar och gjort misstag jag med.

Har du någonsin upplevt en stor utdelningssänkning eller borttagning? Hur hanterade du det?

SBB är väl ett lysande exempel på en nit jag gått på ganska nyligen och sålde strax efter att de meddelade att de kommer att skjuta upp utdelningen (där VDn visserligen ”lovade” höjd utdelning de kommande 100 åren). Det finns så mycket att skriva om SBB och framförallt deras VD och många uttalanden han gjort som senare visade sig vara mer eller mindre lögner. I det fallet handlade det mest om att jag helt tappade förtroende för bolaget, men såklart också att utdelningen försvann. Jag tror några av mina innehav kan få tufft att behålla utdelningen på samma nivå till 2024, men där får det bli lite från fall till fall hur jag agerar.

Framtidsutsikter och mål

Hur ser dina långsiktiga mål ut med din utdelningsinvestering?

Det långsiktiga målet är att jag med god marginal ska kunna leva på bara utdelningarna från min aktieportfölj. Att bli dollarmiljonär tänker jag vore häftigt också, även om jag inte haft det som ett uttalat mål.

Har du någon utdelningsmilstolpe du strävar efter inom den närmaste framtiden?

På några års sikt så 300 000 kr om året i utdelningar, vilket blir 25 000 kr i månaden.

Detta är en skärmbild från Utdelningsjägarens portfölj på Avanza

Råd och lärande

Vilka råd skulle du ge till någon som är ny i utdelningsinvestering?

Börja med investmentbolag till en början och på sikt kan du börja plocka in fler bolag och jag skulle ändå rekommendera att man på sikt har 15-20 olika aktier i portföljen. Investera så mycket du kan de första åren och återinvestera de utdelningar du får, det kommer göra dig gott längre fram på din resa. Att investera är ett maratonlopp, inte ett sprintrace.

Vilka resurser (böcker, webbplatser, poddar etc.) rekommenderar du för att lära sig mer om utdelningsinvestering?

För den som är nyfiken på just utdelningsaktier brukar jag rekommendera Marcus Hernhag, som har några bra böcker på ämnet. Nicklas ”Investeraren” Andersson har ett avsnitt på Youtube om detta som jag också rekommendera. Annars får jag väl skamlöst tipsa om min egen Facebooksida och ett helt gäng med konton finns det på X som också gillar och är duktiga på det här med utdelningar.

Hur håller du dig uppdaterad och informerad om de senaste trenderna inom investering och ekonomi?

Min egen grupp på Facebook, ”aktier, sparande och privatekonomi”, dagens industri, X (fd Twitter), jag följer lite konton på Instagram, med mera. ”Uppesittarkväll” med Albin och Nicklas på Youtube är alltid trevligt om jag har tid eller att läsa böcker skriva av personer jag inspireras av.

Personliga reflektioner

Vilket är ditt stoltaste ögonblick som utdelningsinvesterare?

Svår fråga, men något som gör mig glad och stolt är när folk hör av sig och säger att jag varit en inspiration. Både folk som hör av sig och säger att jag hjälpte de att komma igång med att investera och skaffa en bättre ekonomi, till folk som hör av sig att de nu nått sin första miljon på börsen och där de säger att jag varit en del i det. Alltid kul med positiv feedback!

Har din inställning till pengar och investeringar förändrats sedan du började som ”Utdelningsjägaren”?

Ja, det tror jag. Jag har ju gått från att sakna pengar till att ha relativt mycket pengar och på så sätt gjort lite av en klassresa, men försöker vara ödmjuk och ha kvar fötterna på jorden oavsett hur många miljoner det skulle finnas på kontot i framtiden. På ett sätt blir man ju lite skadad som investerade när man står och ska köpa något för 1000 kr och tänker att ”om jag istället investerar pengarna så kommer jag ha 3000 kr om 15 år” och då känns saker plötsligt väldigt dyrt 😊

Avslutande tankar

Vilka planer har du för framtiden, både personligt och i termer av din portfölj?

Karriärmässigt så trivs jag väldigt bra med mitt nuvarande jobb. Jag har ju mitt egna företag vid sidan av som jag ägnar mig åt också, så jag tycker att det är en bra kombination att vara offentligt anställd och sen kunna ta ut svängarna lite mer som egen vid sidan av.

25 000 kr i månaden i utdelning är som sagt ett långsiktigt mål som är några år bort, men samtidigt försöker jag också plocka ut mer och mer av utdelningarna varje år nu, för att kunna njuta lite och skämma bort familjen. Tar det något eller några år extra att nå dit så får det vara så.

Finns det något du skulle vilja dela med dig av som vi inte har täckt i denna intervju?

Jag vill bara lyfta fram att det jag gjort eller åstadkommit egentligen inte är så himla svårt eller speciellt, utöver att jag varit väldigt målmedveten och långsiktig. Jag brukar säga att på lång sikt kan nästan alla bli miljonärer, med ett regelbundet sparande och en klok strategi.


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik.

Lämna en kommentar