Enligt FAO:s matprisindex rapport för december 2023 observerades blandade trender inom olika livsmedelssektorer. Indexet, som stod på 118,5 punkter, visade en nedgång med 1,8 punkter (1,5 procent) från november. Denna förändring speglar betydande rörelser inom de olika matvarusegmenten, med nedgångar inom socker, vegetabiliska oljor och kött, men ökningar inom mejeriprodukter och spannmål.
Vill du läsa de allra senaste nyheterna har vi summerat dessa här.
Spannmålspriset på uppgång
Spannmålsprisindexet ökade med 1,5 procent från november, trots att det fortfarande var 16,6 procent lägre än i december 2022. Faktorer som väderrelaterade logistiska störningar och geopolitiska spänningar påverkade vetepriserna, medan majspriserna stärktes av oro för Brasiliens andra skörd och logistiska utmaningar i Ukraina.
Fallande priser på vegetabiliska oljor
Prisindexet för vegetabiliska oljor sjönk med 1,4 procent i december, efter en kort ökning i november. Detta berodde på lägre global efterfrågan trots säsongsmässigt lägre produktion i ledande länder. Sojaoljepriserna sjönk särskilt kraftigt på grund av minskad efterfrågan från biodieselsektorn och förbättrade väderförhållanden i Brasilien.
Mejeripriser fortsätter stiga
Mejeriprisindexet ökade för tredje månaden i rad, drivet av högre priser på smör, helmjölkspulver och ost. Stark inhemsk försäljning i Västeuropa inför julen och begränsat utbud på marknaden bidrog till prisökningen, liksom ökad importefterfrågan från Mellanöstern.
Köttpriserna minskar
Köttprisindexet sjönk något i december, påverkat av svag importefterfrågan från Asien och goda exportmöjligheter från stora produktionsregioner. Priserna på griskött, nötkött och fjäderfä sjönk, medan priset på fårkött återhämtade sig något.
Kraftig nedgång i sockerpriser
Sockerprisindexet noterade den största månatliga nedgången på nio månader, främst på grund av stark produktion i Brasilien och lägre avkastning från etanolförsäljning. Indiens beslut att begränsa användningen av sockerrör för etanolproduktion bidrog också till prisnedgången.
En analys kring nyheten
Dessa förändringar i livsmedelspriserna under 2023 kan ha omfattande konsekvenser för den globala ekonomin. Nedgången i priserna på grundläggande livsmedel som vegetabiliska oljor och socker kan lindra inflationstrycket i många länder, vilket är positivt för konsumenterna men kan påverka producenter och exportörer negativt. Å andra sidan kan ökningen i mejeri- och spannmålspriser leda till högre kostnader för livsmedelstillverkare och slutligen konsumenterna. Detta indikerar en fortsatt osäkerhet på de globala livsmedelsmarknaderna, där väderförhållanden, geopolitiska händelser och globala handelsdynamiker fortsätter att spela en kritisk roll. Övergripande kan dessa trender påverka global handel, livsmedelssäkerhet och ekonomisk stabilitet i olika regioner.