Sveriges inflationstakt håller sig stabil men hög, enligt de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån (SCB). Inflationstakten i oktober 2023, mätt genom Konsumentprisindex (KPI), låg kvar på 6,5 procent, oförändrat från september. Den lilla månadsförändringen på 0,2 procent speglar en ekonomi som balanserar på en tunn linje.
KPI: 6.5% vs 6.7% est
KPIF 4.2% vs 4.3% est
KPIF-XE: 6.1% vs 6.3% est
Elprisernas nedgång minskar inflationstrycket
Den oförändrade inflationstakten delvis beror på att fallande elpriser inte längre pressar upp siffrorna som tidigare. Trots en mindre ökning från september till oktober, har elpriserna sjunkit med 27,7 procent under de senaste tolv månaderna, vilket ger ett andrum i den annars upphettade inflationssituationen.
Boende och räntekostnader – En stor del av inflationens kärna
En betydande del av inflationstrycket kommer från stigande räntekostnader för hushållens bolån, som ensamt bidrog med 2,6 procentenheter till KPI-inflationstakten. Detta understryker hur boendekostnader fortsätter att vara en central faktor i den svenska inflationen.
Kulturell konsumtion och livsstil bidrar till uppåtgående tryck
Prisökningar inom rekreation och kultur, inklusive paketresor och hotellbesök, har också bidragit till den ihållande höga inflationstakten. Detta avspeglar en återgång till normaliserad konsumtion efter pandemins begränsningar, där svenskarna åter investerar i sina livsstilar och fritidsaktiviteter.
Varor och tjänster med störst bidrag till inflationstakten enligt KPI
KPIF och KPIF-XE: andra perspektiv på inflationen
När man ser till KPIF, Konsumentprisindex med fast ränta, var inflationstakten 4,2 procent i oktober. Detta exkluderar effekten av rörliga räntekostnader och ger en mer stabil bild av konsumentpriserna. KPIF-XE, som ytterligare exkluderar energipriser, visar en nedgång i inflationstakten från 6,9 procent i september till 6,1 procent i oktober, vilket antyder att underliggande prispress är något mer hanterbar.