WTI-råoljans terminspriser föll på torsdagen under 74 dollar fatet, vilket satte stopp för en tredagars uppgång. Detta sker i kölvattnet av interna splittringar inom oljekartellen OPEC, där Angola nyligen valde att lämna organisationen efter 16 år.
Vill du läsa de allra senaste nyheterna har vi summerat dessa här.
Angolas utträde skapar osäkerhet
Angolas beslut att avlägsna sig från OPEC har väckt oro kring kartellens förmåga att stabilisera de globala oljepriserna. Spänningar rörande produktionskvoter har eskalerat, och oljepriserna ser ut att vara på väg mot sitt första årliga fall sedan 2020. Denna nedgång drivs av en kombination av rekordhög amerikansk produktion och tvivel om OPEC:s kapacitet att strama åt marknaden under nästa kvartal.
USA:s produktion slår rekord
Enligt data från den amerikanska Energy Information Administration nådde den amerikanska dagliga produktionen en rekordnivå på 13,3 miljoner fat under föregående vecka. Detta bidrar ytterligare till pressen på oljepriserna.
Analys av marknadsläget
Utöver OPEC:s interna stridigheter har konflikten vid Röda havet, där Houthi-rebellernas attacker på fartyg orsakat störningar i internationell handel, även den potential att påverka oljemarknaden. Hittills har dock påverkan på oljetillgången varit begränsad, då större delen av Mellanösterns råolja exporteras genom Hormuzsundet. Denna utveckling är dock en påminnelse om de geopolitiska risker som fortfarande utgör ett hot mot globala oljeförsörjningen.
Angolas avhopp från OPEC och den osäkerhet detta medför, i kombination med rekordproduktionen i USA, tyder på en turbulent tid för oljemarknaden framöver. Det blir avgörande för OPEC och dess allierade att återfinna enighet och effektivitet för att hantera den rådande osäkerheten och återställa förtroendet bland marknadsaktörerna.