Riksbanken har beslutat att lämna styrräntan oförändrad på 4 procent. Även om räntehöjningarna har bidragit till att sänka inflationen och förankra inflationsförväntningarna vid 2 procent, så finns det fortfarande risker för inflation och behovet av en åtstramande penningpolitik kvarstår. Samtidigt har direktionen mindre oro för att inflationen blir för hög, vilket öppnar möjligheten för tidigare räntesänkningar än tidigare förutspått.
Vill du läsa de allra senaste nyheterna har vi summerat dessa här.
Inflationsutvecklingen stabiliseras
Direktionen noterar att inflationen har utvecklats enligt förväntningarna och har börjat sjunka efter en tid av högre nivåer. Detta ger ökad stabilitet i bedömningen av inflationen. Aktiviteten inom svensk ekonomi har minskat, och lönerna ökar på ett måttligt sätt. Dessa faktorer, tillsammans med närheten till inflationsmålet och förväntningarna, indikerar att räntesänkningar kan bli aktuella tidigare än tidigare prognoser.
Risk för inflationen och försiktig penningpolitik
Trots gynnsamma förutsättningar för låg och stabil inflation finns det fortfarande risker som kan leda till högre inflation, såsom geopolitiska störningar, företagens prissättningsbeteende och valutans värde. Därför behöver penningpolitiken anpassas försiktigt för att säkerställa långsiktig stabilitet kring inflationsmålet. Beslutet att öka försäljningen av statsobligationer är en del av normaliseringen av Riksbankens balansräkning.
Ingen uppdaterad prognos i februari
Riksbanken kommer inte att presentera nya prognoser i februari, men en kort Penningpolitisk uppdatering kommer att inkluderas för att ge insikt i direktionens bedömning av ekonomin och penningpolitiken. Nästa penningpolitiska rapport med nya prognoser kommer att publiceras i mars. Beslutet om styrräntan träder i kraft den 7 februari.
För mer detaljerad information och en pressträff med riksbankschefen och chefen för avdelningen för penningpolitik, hänvisas till Riksbankens webbplats.