Stockholmsbörsen väntas öppna omkring nollan idag torsdag

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 1:a Februari 2024

Stockholmsbörsen väntas öppna runt nollan idag, efter att ledande terminer indikerat en svag start på handelsdagen. Denna förväntan grundar sig på en blandad utveckling på de internationella marknaderna där Wall Street avslutade gårdagen i rött.

Asienbörserna visar en blandad bild under morgonen.

Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, lämnade räntan oförändrad vilket tyngde förväntningarna om en snar räntesänkning. Dessutom påverkar en svag ekonomisk aktivitet i Kina och en blandad råvarumarknad investerarnas sentiment.

Vi står inför en rapportintensiv dag på Stockholmsbörsen med flera tunga bolagsrapporter som kommer att släppas. Dagens fokus kommer även att ligga på en rad makroekonomiska besked, bland annat från Riksbanken och Eurozonen.

Bolagsrapporter och rekommendationer

Idag är en rapportintensiv dag med flera viktiga bolagsrapporter som kommer att släppas. Bland andra ABB, Axfood, Volvo Cars, Evolution, Indutrade, Electrolux Professional, Enea, Bonava, Stora Enso, Tobii, Getinge, Hexagon, Kinnevik, Midsona, Rottneros, och Vitec kommer att presentera sina resultat.

Dessa rapporter kan ha en betydande påverkan på aktiernas rörelser under dagen och investerare kommer att noggrant analysera resultaten för att justera sina portföljer.

Bland de uppdaterade rekommendationerna märks Jefferies sänkta riktkurs för H&M till 150 kronor från 165, med en upprepad behåll-rekommendation.

SKF å andra sidan, ser en höjd riktkurs av Pareto till 250 kronor från 240, med en upprepad köprekommendation.

Handelsbanken sänker sin kortsiktiga rekommendation för Arise till behåll från köp.

Makroekonomiska händelser

Dagen erbjuder en rad viktiga makroekonomiska besked som kan påverka marknaden. Bland de mest framträdande är:

  • Sveriges tillverkningsindex som släpps kl. 08:30. Detta index ger en indikation på tillverkningssektorns hälsa och kan påverka marknadssentimentet, särskilt för industribolag.
  • Riksbankens räntebesked kl. 09:30. Trots att analytikerna förväntar sig att räntan lämnas oförändrad, kommer investerarna att noggrant analysera Riksbankens uttalanden för framtida riktning.
  • Konsumentprisindex för Eurozonen kl. 11:00 och Storbritanniens räntebeslut kl. 13:00, följt av USA:s tillverkningsindex för januari månad vid 15:45. Dessa indikatorer ger en insikt i ekonomins hälsa i både Europa och USA, vilket indirekt kan påverka svenska företag och börsen.

Marknadens tillstånd och analys

Trots en svag öppning på Stockholmsbörsen väntas investerarnas fokus ligga på de många bolagsrapporterna och de makroekonomiska beskeden som kan ge nya riktningar för marknaden.

Den globala ekonomiska osäkerheten, särskilt med tanke på situationen i Kina och den amerikanska centralbankens besked, fortsätter att påverka investeringsklimatet.

Investerare rekommenderas att hålla ett öga på råvaruprisernas utveckling, särskilt olja och basmetaller, då dessa kan ge ytterligare insikter i den globala ekonomiska hälsan.

Sammanfattning

Med en förväntad svag start på Stockholmsbörsen, en uppsjö av bolagsrapporter och viktiga makroekonomiska besked, står vi inför en händelserik handelsdag.

Investerare bör förbereda sig på potentiell volatilitet och noggrant följa de publicerade rapporterna samt makroekonomiska indikatorerna för att anpassa sina investeringsstrategier därefter.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar