Blankare vinnare på börskollaps

Viaplay, ett ledande företag inom TV och streaming, upplevde en dramatisk nedgång på börsen denna fredag. Företagets nyligen offentliggjorda räddningsplan, som innefattar en omfattande utspädning av aktieägarnas innehav, ledde till en kraftig nedgång i aktievärdet. Denna utveckling blev en oväntad vinst för de investerare som spekulerat i aktiens fall.

Data visar betydande blankning i företaget

Enligt information från ägardatatjänsten Holdings, har 8,7 procent av Viaplays kapital rapporterats som blankat till Finansinspektionen, vilket placerar bolaget bland de mest blankade på Stockholmsbörsen.

Fördelning av blankningspositioner

Bland de blankande aktörerna utmärker sig både mindre, anonyma investerare och större namn. Qube Research har exempelvis en kort position om 1,6 procent, medan Arrowstreet Capital och Millenium innehar korta positioner på 0,9 respektive 0,7 procent.

Historisk blankningsnivå

I juli nådde blankningen i Viaplay en topp på 12,3 procent och har därefter minskat. Aktien föll dramatiskt med 75 procent under fredagen, vilket innebär en total minskning på över 97 procent under 2023.

Denna omstrukturering och de efterföljande reaktionerna på börsen speglar de utmaningar och osäkerheter som Viaplay står inför.


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik.

Lämna en kommentar