Morgonrapport Börsen 2023-10-23

Asien börjar dagen med en negativ trend i börshandeln medan Bitcoin har överskridit $30k. US10Y rör sig stadigt mot 5%, och det förväntas en rad företagsrapporter idag. USA-börserna avslutade förra veckan på en nedåtgående notering, och oljepriset sjönk efter uttalanden om mellanösternkonflikten.

Börsutveckling

 • Asiatiska Börser: En svag inledning observeras på asiatiska börser. Japans Nikkei 225 är nere med 0,5% medan Shanghai Composite Index har minskat med 0,7%. Det bör noteras att Hongkongs börs är stängd för dagen.
 • USA-börser: Fredagens handel i USA präglades av negativitet med S&P 500 som minskade med 1,3%, Nasdaq Composite sjönk med 1,5% och Dow Jones industriindex handlades ner 0,9%.

Med tanke på den negativa trenden i både asiatiska och amerikanska marknader, kan svenska börsen potentiellt öppna svagt idag. Svenska investerare kan vara oroliga för globala ekonomiska utsikter, vilket kan leda till försiktig handel.

Valutor & Räntor

 • Bitcoin: Denna kryptovaluta har återigen överstigit $30k-märket.
 • US10Y: Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan fortsätter att närma sig 5%, vilket kan ha betydande effekter på den globala ekonomin.

En stark Bitcoin kan indikera en ökad riskaptit bland investerare, vilket kan gynna riskfyllda tillgångar. Men, den stigande tioåriga statsobligationsräntan i USA signalerar oroligheter på marknaden, vilket kan påverka svenska och andra globala marknader negativt, särskilt när det kommer till lånekostnader.

Rapporter för dagen

 • Svenska Rapporter: Följande företag förväntas släppa sina rapporter idag:
  • Ospecificerad tid: Adverty, Igrene, Nitro Games, Traction
  • 07:00: Ratos
  • 08:00: Getinge och Nederman
  • 11:30: Sandvik
 • Utländska Rapporter: Idag förväntas även internationella företag som ZTE och Philips släppa sina rapporter, varav Philips planerar att göra detta kl. 07:00.

Råvarumarknaden

 • Olja: Oljepriset har nyligen sjunkit, särskilt efter Israel bekräftade att de skjuter upp en potentiell attack mot Gaza. Det finns spekulationer om att priset på olja kan skjuta i höjden till 140 dollar per fat om konflikten i Mellanöstern eskalerar ytterligare.
 • Metaller: En blandad utveckling har noterats bland basmetallerna med tenn, koppar och aluminium som visar nedgångar medan zink och nickel uppvisade en positiv trend.

Oljans prisfall kan gynna industrier som är beroende av olja genom lägre produktionskostnader. Men en ytterligare eskalering i Mellanöstern kan snabbt vända denna trend. Blandade rörelser i metallmarknaden kan indikera osäkerhet kring global industriell tillväxt.

Företagsnyheter

Flera amerikanska företag såsom Solaredge, American Express och Merck var i fokus förra veckan på grund av viktiga företagsbeslut och rapporter.

Makronyheter

Dagen inleds kl. 08:00 med Danmarks konsumentförtroende. Vidare, kl. 12:00 presenterar Arbetsförmedlingen i Sverige sin veckostatistik. Eftermiddagen avrundas kl. 15:00 med ett räntebesked från Israel.

Genom att hålla ett öga på dessa viktiga nyheter och händelser kan investerare bättre förstå riktningen på marknaderna och fatta informerade beslut.

Ha en framgångsrik handelsdag!


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar