Nvidia lanserar Kina-specifik AI-chip

Nvidia, den amerikanska halvledartillverkaren, planerar att påbörja massproduktion av en artificiell intelligens chip särskilt utformad för den kinesiska marknaden under andra kvartalet 2024. Detta är ett steg för att följa USA:s exportregler, enligt uppgifter från källor bekanta med ärendet.

Vill du läsa de allra senaste nyheterna har vi summerat dessa här.

Nya chip med tanke på handelsrestriktioner

H20-chippet, som är det mest kraftfulla bland tre Kina-fokuserade chips utvecklade av Nvidia, var ursprungligen planerat att lanseras i november förra året. Lanseringen försenades dock, med rapporter från källor till Reuters om att förseningen berodde på problem som serverproducenter upplevde med att integrera chipet. En av källorna angav att initiala produktionsvolymer kommer att vara begränsade, och Nvidia kommer främst att uppfylla beställningar för större kunder.

Båda källorna valde att vara anonyma då informationen är konfidentiell. Nvidia har inte kommenterat ärendet.

Reuters rapporterade tidigare att kinesiska företag är tveksamma till att köpa det nedgraderade H20-chippet och istället testar inhemska alternativ, på grund av oro för att USA återigen kan skärpa restriktionerna. Förra året rapporterades det att sökmotorledaren Baidu (NASDAQ:BIDU) beställde AI-chips från Huawei Technologies, en rörelse bort från Nvidia.

Utöver H20 planerar Nvidia att lansera ytterligare två chip som följer de nya restriktionerna – L20 och L2. Företaget har ännu inte meddelat försäljningen av något av dessa tre chip.

I slutet av december lanserade Nvidia en modifierad version av ett avancerat spelchip för att uppfylla de nya reglerna.

Nvidia satsar på dessa chips för att bibehålla sin marknadsandel i Kina efter att de skärpta amerikanska exportrestriktionerna förhindrade dem från att skicka produkter inklusive deras avancerade A800- och H800 AI-chips.

A800- och H800-chippen introducerades själva som alternativ för kinesiska kunder i november 2022, ungefär en månad efter att USA först begränsade exporten av avancerade mikrochip och utrustning till Kina.

H20, L20 och L2 inkluderar de flesta av Nvidias senaste funktioner för AI-arbete, men med begränsad datorkraft för att uppfylla de nya reglerna, enligt en analys från SemiAnalysis av chipens specifikationer.

Vår korta analys kring nyheten

Nvidias beslut att lansera Kina-specifika AI-chip i ljuset av de amerikanska handelsrestriktionerna är ett strategiskt drag för att upprätthålla sin närvaro på den kinesiska marknaden. Genom att anpassa sina produkter för att möta regleringar, visar Nvidia flexibilitet och en vilja att fortsätta samarbetet med kinesiska företag trots politiska utmaningar. Denna utveckling är inte bara viktig för Nvidia utan också för den globala halvledarindustrin, eftersom den visar hur geopolitiska spänningar kan påverka tekniska innovationer och samarbeten.


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik.

Lämna en kommentar