Öppning nedåt väntas

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 18:e December 2023

Stockholmsbörsen väntas inleda veckans första handelsdag med en nedgång. Detta efter att de asiatiska börserna inleder dagen nedåt och att de amerikanska börserna avslutade förra veckan blandat.

På makrofronten är det en lugn dag. Den enda större händelsen är att Tyskland släpper ifo-index. Ifo-index är ett mått på den tyska industrins konjunkturläge. Om indexet överstiger förväntningarna kan det ge stöd för de europeiska börserna.

S&P 500 15:e december
S&P 500 15:e december

Artikelns innehåll

Riktkurser

På hemmaplan har det kommit in en rad nya riktkurser under morgonen. Morgan Stanley höjer riktkursen för H&M till 180 kronor (175) och upprepar jämvikt. Citigroup höjer Nordnet till 185 kronor (171) och upprepar neutral.

Råvaror

Oljepriset tappade marginellt efter uppgifter om att Venezuela och Guyana inte tänker starta en väpnad konflikt över området Essequibo. WTI-oljan tappade 0,2 dollar till ett pris på 71,4 dollar per fat. Brentoljan minskade med 0,1 dollar till ett pris på 76,6 dollar per fat.

Bland basmetallerna noterades enbart uppgångar. Zink, tenn och koppar steg mest och alla klättrade med 2,7 procent var. Både aluminium och bly avancerade 1,7 procent var samtidigt som nickel adderade 1,1 procent. Guldpriset sjönk 16,7 dollar till ett pris på 2 019,6 dollar per uns.

Aktier

Hos de enskilda bolagen på de amerikanska börserna var det lågpriskedjan Costco som var fredagens vinnare. Aktien steg med 4,5 procent efter att bolagets delårsrapport överstigit förväntningarna.

Solenergibolag steg på bred front efter att investmentbanken Jefferies köpstämplat flera stycken. Banken hänvisar till sjunkande kostnader för solenergiutrustning samt incitament från Joe Bidens Inflation Reduction Act. First Solar klättrade 6,6 procent samtidigt som Sunrun adderade 3,7 procent.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar