Skatteåterbäring 2024

Skatteåterbäring – alla datum och tips!

När kommer skatteåterbäringen? Hur ska jag deklarera? När deklarerar man skatten? Skatteåterbäring 2024, ja! Vi har listat viktiga datum att komma ihåg och tips på vägen för att snabbare få tillbaka på skatten.

Kom ihåg att inte stressa utan kolla noggrant igenom de avdragen du har rätt till att göra. Vill du läsa mer om avdragen finns de självklart på skatteverket

Vill du läsa mer nyheter – finns alltid marknadsnytt.

Vad är skatteåterbäring?

Skatteåterbäring är den summa pengar som man får tillbaka på skatten om man under föregående år betalat in för mycket i skatt. Både privatpersoner och företag kan få skatteåterbäring.

Skatteåterbäringen 2024

När får jag tillbaka på skatten?

Skatteåterbäringen betalas ut vid olika datum under året beroende på när du deklarerat och hur du har valt att deklarera. Nedan listar vi alla datum som är bra att lägga på minnet inför skatteåterbäringen 2024.

Viktiga datum 2024
 3 marsSista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen digitalt.
 4-8 marsDu som har en digital brevlåda får din deklaration digitalt, som pdf.
 4-8 marsDu som har en e-legitimation kan logga in på skatteverket.se och se din deklaration.
 19 marsNu kan du deklarera. Du som har en e-legitimation kan logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1.
 3 aprilSista dagen att godkänna din deklaration digitalt, utan ändringar eller tillägg, för att få skatteåterbäringen i april.
 9-12 aprilSkatteverket betalar ut skatteåterbäring till dig som godkänner din deklaration digitalt utan ändringar, senast den 3 april.
15 mars–
15 april 
Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten. Du som har e-legitimation kan logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och deklarera, även om du inte har fått din pappersdeklaration ännu.
 8-12 april Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dig som godkänt din deklaration digitalt senast den 3 april.
 2 majSista dagen att deklarera. 
  4-7 juniSkatteverket betalar ut skatteåterbäring till dig som deklarerade senast den 2 maj och vars deklaration är godkänd.
 5-9 augustiDu som har skatt att betala får ditt slutskattebesked.
 6-9 augustiSkatteverket betalar ut skatteåterbäring till dig som haft anstånd.
 12 septemberSista dagen för betalning för de flesta som har kvarskatt. Du ska betala skatten inom 90 dagar från att du fått ditt slutskattebesked. Datumet står i slutskattebeskedet.

Skatteåterbäring i april

Från och med den 19 mars kan du börja deklarera. Om du deklarerar i tid och uppfyller Skatteverkets krav kommer skatteåterbäringen runt 9-12 april. Här är tre övergripande krav som krävs för att få tillbaka på skatten i april.

Du har inget att ändra i inkomstdeklarationen. Om man måste ändra något eller göra tillägg kommer skatteåterbäringen senare. Detta beror på att Skatteverket behöver mer tid på sig att gå igenom ens deklaration och godkänna ändringarna som gjorts.

Du har registrerat ett bankkonto på skatteverket.se eller i deras app. Detta är kontot som skatteåterbäringen ska överföras till. Om man inte har ett konto kommer Skatteverket inte dela ut återbäringen. Skatteverket betala inte längre ut via utbetalningskort.

Du har deklarerat senast 3 april. Du kan antingen deklarera digitalt via Skatteverkets app eller e-tjänst där du enkelt identifiera dig med e-legitimationen BankID. Vill du deklarera med pappersdeklarationen görs det via sms, telefon eller e-tjänsten genom att ange koden på blanketten du fått i posten.

Betala restskatt?

Varför måste man betala tillbaka på skatten? Skatteåterbäringen är inte lika kul för alla. Det kan nämligen vara så att man istället behöver betala kvarskatt, eller restskatt som det också kallas. Det kan ske av olika anledningar, men vanliga orsaker är att man inte har betalat tillräckligt med skatt året innan, sålt av fonder eller gått med vinst på en bostadsaffär.

Jämka för att undvika restskatt

Har du bara jobbat under en viss del av året? Haft höga ränteutgifter? Eller haft avdragsgilla kostnader för resor mellan din bostad och ditt arbete? Då kan jämkning var en god idé för att undvika eventuell restskatt. En jämkning innebär att skatten justeras under inkomståret istället för i deklarationen året efter. Tanken är att det ska leda till att den preliminära skatten stämmer bättre överens med den slutliga skatten. På så sätt kan du undvika en tråkig överraskning när det är dags för skatteåterbäring.


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik.

Lämna en kommentar