USA pressar Nederländerna att blockera kina-bunden chipteknik

ASML Holding NV, en ledande nederländsk tillverkare, avbröt leveranser av vissa maskiner till Kina på begäran av USA:s president Joe Bidens administration. Detta skedde veckor innan nya exportförbud för avancerad kretstillverkningsutrustning trädde i kraft, enligt källor med insyn i ärendet.

Vill du läsa de allra senaste nyheterna har vi summerat dessa här.

Bakgrund till detta

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan hade kontaktat den nederländska regeringen om saken i slutet av förra året. Nederländska tjänstemän bad sedan USA att direkt kontakta ASML angående leveranser av utrustning, särskilt de så kallade ”immersion deep ultraviolet lithography”-maskinerna. Efter USA:s förfrågan avbröts leveranser av ett begränsat antal maskiner.

Kinas reaktion

Biden har intensifierat ansträngningarna för att hindra Pekings försök att skapa en egen avancerad halvledarindustri. USA och dess allierade blockerar nu tillgången till importerad teknologi. Kinas Huawei Technologies Co. hade tidigare använt ASML:s teknik för att tillverka toppmoderna chips till sina smartphones.

ASML, Europas största teknikföretag, bekräftade att den nederländska regeringen delvis återkallat licenser för export av vissa litografisystem till Kina, vilket påverkar ett fåtal kunder där. ASML förutser inte att denna blockad kommer att ha en ”väsentlig inverkan på vår ekonomiska prognos för 2023.”

Kinas utrikesministerium har kritiserat USA:s inblandning som en form av ”hegemoni” och uppmanar den nederländska regeringen att ”respektera kontraktsanda och världsordningen, för att bevara det ömsesidiga nyttan mellan de två länderna.”

Marknadsreaktion

Efter nyheten föll aktier i kinesiska kretstillverkare. Semiconductor Manufacturing International Corp., som hjälpte Huawei med att producera 7-nanometer processorer för sin nya smartphone, sjönk med upp till 3% i Hongkonghandeln. Hua Hong Semiconductor Ltd. minskade med upp till 2,8%.

Framtidsutsikter

Analytiker förutser att denna senaste nedslagning mot SMIC, en av Kinas främsta kretstillverkare, kommer att motivera Peking att påskynda utvecklingen av egen teknologi och sträva mot oberoende från internationella leverantörer.

Sedan 2019 har USA lagt påtryckningar på ASML att förbjuda försäljning av företagets mest avancerade maskiner, ”extreme ultraviolet lithography machines”, till Kina. ASML är det enda företaget som tillverkar denna teknik, som används för att skapa halvledare i allt från smartphones till avancerad militärutrustning.

ASML:s avgående VD Peter Wennink har offentligt motsatt sig åtgärderna och varnat för att de kan uppmuntra Kina att utveckla konkurrerande teknik. ”Ju mer du pressar dem, desto troligare är det att de kommer att fördubbla sina ansträngningar,” sade han i en intervju med Bloomberg News förra året.


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik.

Lämna en kommentar