Kinesiska aktier har sin sämsta årsstarten sedan 2019

Kinas aktiemarknad har fått en tuff start på det nya året, vilket markerar den sämsta starten sedan 2019. Svaga tillverknings- och bostadsförsäljningsdata har stärkt investerarnas oro för landets ekonomiska utsikter.

Vill du läsa de allra senaste nyheterna har vi summerat dessa här.

Kinas aktiemarknad

På tisdagen avslutade CSI 300-indexet 1,3% lägre, vilket bröt en tredagars ökning, medan Hang Seng China Enterprises Index minskade med 1,7%. Det var den sämsta första handelsdagen på året sedan 2019 för båda indexen. Marknaderna i Hongkong och fastlandet var stängda på måndagen på grund av nyårshelgen.

Investerares sinnesstämning påverkades negativt av rapporter som visade att Kinas fabriksaktivitet minskade i december till den lägsta nivån på sex månader, samtidigt som nedgången i bostadsförsäljningen accelererade. Denna svaga data kan öka förväntningarna på ytterligare stimulansåtgärder från myndigheterna efter att ledare lovat att bibehålla en pro-tillväxt hållning under 2024.

PMI-prestandan svag

Shen Meng, direktör vid Beijing-baserade Chanson & Co, kommenterade: “PMI-prestandan fortsatte att vara svag och avvaktan på införandet av medel- till långsiktiga fördjupade reformpolitiker har intensifierats. Därför finns det fortfarande mer osäkerhet om momentum från slutet av förra året kan bibehållas.”

Kinesiska aktier hade gått upp under de sista handelssessionerna 2023, hjälpta av justeringar av årspositioner och en ökning av utländska köp. Men CSI 300-indexet avslutade ändå 2023 med ett tredje år av förluster i rad, efter att årliga utländska köp av nationens aktier minskade till den lägsta nivån någonsin.

Globala fonder sålde netto 5,3 miljarder yuan (743 miljoner dollar) av inhemska aktier på tisdagen, den största en-dags-utflödet sedan den 13 december.

Köptillfälle i kinesiska aktier?

Trots denna svaghet ser vissa, inklusive Matthews Asia, svagheten som ett köptillfälle. Nästan en tredjedel av de 417 respondenter i Bloombergs senaste Markets Live Pulse-undersökning sa att de kommer att öka sina investeringar i Kina under de kommande 12 månaderna, jämfört med endast 19% i en liknande omröstning i augusti.

“Kina är en marknad som är ur favör, vilket gör att vi kan köpa aktier relativt billigt,” sade Vivek Tanneeru, en portföljförvaltare för Matthews Asia i San Francisco. Tanneeru har övervikt i kinesiska aktier i de två tillväxtmarknadsportföljerna han övervakar. “*”


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik.

Lämna en kommentar