Börsen spås inleda nedåt under måndagen

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 27:e November 2023

Inför veckans första handelsdag på Stockholmsbörsen möter vi en marknad omgiven av blandade signaler från globala aktörer. USA-börsernas blandade prestationer i fredags, kombinerat med en generell negativ trend i Asien under måndagsmorgonen, signalerar en fortsatt osäkerhet på de globala finansmarknaderna. Ledande terminer pekar mot en nedåtgående öppning för OMXS30, vilket speglar en avvaktande hållning bland investerare inför veckans utmaningar och möjligheter.

Förra veckans sista handelsdag i USA avslöjade intressanta ekonomiska data, med bland annat lägre än förväntade siffror för inköpschefsindex inom industrin. Samtidigt visade tjänstesektorn en något starkare tillväxt än förväntat. Råvarumarknaden har också visat tecken på volatilitet, särskilt inom oljepriserna, som påverkats av nyheter kring OPEC+ och politiska händelser.

Global Marknadssammanfattning

  • Blandade resultat i USA på fredagen med tidig stängning på grund av halvdag. Inköpschefsindex för industrin under förväntningarna, medan tjänstesektorn överträffade förväntningarna. S&P 500 och Nasdaq Composite visade mindre nedgångar, medan Dow Jones industriindex ökade något.
  • Generellt negativa rörelser i Asien. Trots positiva nyheter om ökade industrivinster i Kina, faller marknaderna, vilket kan tyda på att investerare väger andra faktorer högre. Japans Nikkei 225, Hang Seng och Shanghai Composite visar alla nedgångar.

Råvarumarknaden

  • Oljepriset sjönk i ljuset av osäkerhet kring OPEC+ och det uppskjutna mötet. Den geopolitiska spänningen kring Bab el-Mandeb-sträckan bidrar också till osäkerheten.
  • Basmetallerna visade blandade resultat, med zink och nickel som ledare i uppgången och bly och tenn i nedgång. Guldpriset ökade, vilket kan indikera en flykt mot säkrare tillgångar i osäkra tider.

Företagsnyheter från USA

Nvidia uppmärksammades med en nedgång efter nyheter om uppskjuten lansering av ett AI-chip i Kina.

Irobot rusade efter godkännande av Amazons förvärv. Detaljhandelsbolag såg uppgångar i samband med Black Friday, med Walmart som ett noterbart exempel.

Obligationsmarknaden

En ökning i den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan till 4,48 procent indikerar förändrade förväntningar eller riskuppfattningar bland obligationsinvesterare.

Asiatiska Börser

Nedgångar i de asiatiska börserna kan reflektera en försiktig inställning inför den kommande veckan och en reaktion på både regionala och internationella händelser.

Nya Riktkurser

RBC:s höjning av riktkursen för H&M och UBS:s justering för Intrum reflekterar en pågående omvärdering av dessa företags framtidsutsikter.

Makroekonomiska Händelser

En relativt lugn dag på makrofronten med viktiga datautsläpp som Norges detaljhandelssiffror, Sveriges skuldsättning för privatpersoner, och Hong Kongs handelsbalans.

Israel kommer med räntebesked och USA släpper statistik över antalet sålda hem, vilket kan ge ytterligare insikter i den globala ekonomiska situationen.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar