Börsen väntas inleda försiktigt uppåt

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 8:e December 2023

Stockholmsbörsen väntas öppna svagt uppåt under fredagen, i linje med övriga börser i världen.

De amerikanska börserna steg igår, drivna av positiva rapporter från techjättarna Alphabet och Advanced Micro Devices, som båda presenterade nya produkter inom artificiell intelligens. Dessutom visade nytillkomna ansökningar om arbetslöshetsersättning i USA att de steg mindre än väntat, vilket gav stöd för börsen.

Råvarorna handlades blandat igår. Oljepriset föll något, då oron kring svagare efterfrågan kvarstod. Basmetallerna utvecklades åt olika håll, med nickel som vinnare.

På den amerikanska bolagsfronten var det techjättarna som stod i fokus. Alphabet steg 5,3 procent efter att ha presenterat sin nya AI-plattform Gemini. Advanced Micro Devices rusade 9,9 procent efter att ha uppskattat att marknaden för sina AI-processorer skulle kunna nå 45 miljarder dollar i år.

Börsen i USA gick upp igår. S&P 500 på bilden.
Börsen i USA gick upp igår. S&P 500 på bilden.

Asienbörserna handlas blandat under morgonen, med Tokyobörsen som faller tydligt. Japans centralbankschef Kazuo Ueda har sagt att nästa år kommer att bli ”ännu mer utmanande”, vilket tolkades som att räntorna kommer att höjas över nollstrecket.

På Stockholmsbörsen släpper Statistiska centralbyrån (SCB) industriproduktionen och hushållens förtroendeindex vid 08:00. Vice riksbankschef Per Jansson talar om ekonomiska läget och aktuell penningpolitik vid 11:30.

De viktigaste makrohändelserna under dagen är USA:s sysselsättningssiffror, som släpps vid 14:30. Dessa siffror är viktiga för att avgöra arbetsmarknadens välmående och inflationen.

Bolagsrekommendationer och Riktkurser

  • JP Morgan har justerat sin syn på svensk industri och sänkt rekommendationen för SKF till undervikt med en riktkurs på 170 kr och Epiroc till undervikt med riktkursen 180 kr. Sandvik får sin rekommendation sänkt till neutral med en riktkurs på 195 kr. Assa Abloy förblir neutral men med en sänkt riktkurs till 280 kr. Electrolux får en höjd riktkurs till 100 kr och behåller neutral rekommendation.
  • Jefferies höjer Ericsson till köp från behåll med en riktkurs på 70 kr.

Internationella Marknader och Makrohändelser

  • USA: Börsuppgångar ledda av tekniksektorn, särskilt Alphabet och Advanced Micro Devices, vilket ökar optimismen. Viktiga arbetsmarknadsdata från USA som släpps under dagen kommer att vara avgörande för investerarnas syn på inflationen och ekonomin.
  • Asien: Blandad utveckling med Tokyobörsen ned 1,7 procent efter signaler om potentiella räntehöjningar, medan Hang Seng och Shanghai kompositindex är stabila eller lätt positiva.
  • Råvaror: Oljepriser backar något, och basmetallerna visar spridda resultat. Guldet fortsätter att stiga till 2 030 dollar per uns.

Sammanfattande Analys

Den positiva sentimentet på de amerikanska börserna igår ger stöd för Stockholmsbörsen. De positiva rapporterna från Alphabet och Advanced Micro Devices visar att techbolagen fortfarande är starka, och de positiva nytillkomna ansökningarna om arbetslöshetsersättning i USA ger stöd för den amerikanska ekonomin.

Oljeprisets nedgång är en negativ faktor för börsen, då det kan tyda på en svagare efterfrågan. Basmetallerna utvecklades åt olika håll igår, men det är viktigt att notera att nickelpriset, som är en viktig indikator för den globala ekonomin, steg.

De viktiga makrohändelserna under dagen, framför allt USA:s sysselsättningssiffror, kommer att vara i fokus för investerare. Starka siffror skulle kunna stärka sentimentet på börsen, medan svaga siffror skulle kunna leda till en nedgång.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar