Börsen väntas öppna svagt uppåt

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 18:e December 2023

Dagens handel på Stockholmsbörsen väntas inleda nära nollpunkten, speglande en blandad utveckling på globala marknader. En avslutande uppgång i USA och en splittrad öppning i Asien sätter scenen för en osäker början. Terminerna för OMXS30 indikerar en stillsam start, medan råvarumarknaden och internationella geopolitiska händelser förblir i fokus för investerare.

Stockholmsbörsen väntas inleda veckans andra handelsdag med en uppgång. Ledande terminer indikerar en öppning på plus 0,5 procent.

Asien inleder uppåt

De asiatiska börserna inleder tisdagsmorgonen med att handlas uppåt. Japanska Nikkei 225 är upp 1,4 procent, Hang Seng handlas 0,8 procent högre och Shanghai kompositindex är uppe 0,2 procent.

USA-börserna avslutade uppåt

Börsen i USA, S&P 500.
Börsen i USA, S&P 500.

De amerikanska börserna avslutade uppåt igår. S&P 500 ökade med 0,5 procent och Nasdaq Composite stärktes 0,6 procent. Dow Jones industriindex handlades oförändrat.

Råvaror

Oljepriset steg under måndagen efter att flera fraktbolag, bland annat Maersk Tankers, som transporterar olja, beslutat att stoppa fartyg från att åka genom röda havet på grund av de senaste fartygsattackerna.

Fraktbolagen har sagt att de tänker undvika området runt Suezkanalen tills situationen blir lugnare. Rysslands oljeexport minskade med 200 000 fat per dag i november, jämfört med föregående månad.

Anledningen till minskning är på grund av det kalla vädret i landet. Brentoljan steg med 1,5 dollar till ett pris på 78,0 dollar per fat. WTI-oljan adderade 1,1 dollar till ett pris på 72,5 dollar per fat.

Bland basmetallerna noterades mestadels nedgångar igår. Nickel föll mest och sjönk 3,9 procent. Tenn tappade 1,9 procent samtidigt som bly backade med 1,1 procent.

Koppar retirerade 0,7 procent. Zink och aluminium avancerade 0,3 respektive 1,8 procent var. Guldpriset steg med 7,1 dollar till ett pris på 2 027,0 dollar per uns.

Makro

Dagens kalender är tunn på händelser. I euroområdet redovisas definitiva inflationssiffror för november, där inga justeringar väntas (kl 11.00). I USA serveras bostadsbyggandet som tyngs mer av räntehöjningarna än många andra delar av den amerikanska ekonomin (kl 14.30).

Nya riktkurser

H&M

Morgan Stanley höjer riktkursen för H&M till 180 kronor (175) och upprepar jämvikt. Banken menar att H&M:s strategi för att stärka sitt online-erbjudande är på rätt väg.

Nordnet

Citigroup höjer riktkursen för Nordnet till 185 kronor (171) och upprepar neutral. Banken menar att Nordnet har ett starkt utgångsläge för att fortsätta växa.

Analys inför börsöppning

Stockholmsbörsen väntas inleda veckans andra handelsdag med en uppgång. Detta efter att de asiatiska börserna inleder dagen uppåt och att de amerikanska börserna avslutade förra veckan mestadels uppåt.

På makrofronten är det en lugn dag. Den enda större händelsen är att euroområdet redovisar definitiva inflationssiffror för november. Inga justeringar väntas, vilket innebär att inflationen i euroområdet fortsatt ligger på en hög nivå.

I USA redovisas bostadsbyggandet. Bostadsbyggandet har varit en svag punkt i den amerikanska ekonomin under hösten. Det är därför troligt att siffrorna för november kommer att vara negativa.

Det är troligt att aktier som gynnas av en stark krona kommer att fortsätta att stiga. Detta inkluderar exportföretag och bolag som har en stor andel av sina kostnader i utländsk valuta.

Det är också troligt att aktier som gynnas av en högre inflation kommer att fortsätta att stiga. Detta inkluderar bolag inom energi, råvaror och finans.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar