Stockholmsbörsen väntas stiga något under tisdagen

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 3:e Januari 2024

När vi går in i den andra handelsdagen av 2024, pekar indikatorerna på en stabilt positiv men något avvaktande öppning för Stockholmsbörsen.

En viss försiktighet råder efter en blandad prestation i Asien och något tveksamma signaler från amerikanska marknader. Idag står marknaden inför en skörd av makrostatistik som kan bringa klarhet i den ekonomiska riktningen för det nya året.

Globala Marknader

Amerikanska index visade på en svag avslutning igår, med en nedgång i tekniktunga Nasdaq. Denna tendens kan tala för en viss riskaversion bland investerare, som nu inväntar konkretera signaler från FED:s protokoll senare idag. Spänningar i Mellanöstern fortsätter att hålla oljepriserna i en volatil zon, något som kan ha en betydande inverkan på energirelaterade aktier.

Makroekonomisk Data och Centralbanker

Fokus idag ligger på diverse makroekonomiska indikatorer såsom industri-PMI från Indien och arbetslöshetsdata från Tyskland. Dessutom väntar vi på detaljhandelsdata från USA tillsammans med JOLTS lediga platser och ISM industri-PMI som kommer att ge ytterligare insikt i den amerikanska ekonomins styrka. Oljelagerrapporten från API senare i kväll kommer att vara avgörande för råvarumarknaden, medan protokollet från FOMC-mötet kommer att noggrant granskas för att uppsnappa eventuella ledtrådar om framtida räntepolitik.

Svenska Marknaden

Efter en inledande uppgång på årets första handelsdag har Stockholmsbörsen visat en mer försiktig hållning. Den defensiva sektorn med telekommunikation och läkemedel har legat i topp, medan teknikrelaterade aktier som Sinch har dragits med nedåt. Utdelningarna från bolag som Tele2 och Telia kan fortsätta att locka investerare som söker stabil avkastning i tider av osäkerhet.

Svensk Ekonomi

Svensk statistik från gårdagen indikerar att industrisektorn fortfarande kämpar, men det finns tecken på stabilisering. Bostadspriserna fortsätter att sjunka, vilket kan vara en indikator på den ökade försiktigheten bland svenska hushåll och potentiellt ökade konkurser i spåren av de högre räntorna.

Sammanfattning

  • OMXS30 väntas öppna stabilt med en viss försiktighet.
  • Amerikanska index visade svaghet, särskilt inom tekniksektorn.
  • Oljepriser och geopolitiska händelser fortsätter att vara en oroskälla.
  • Makroekonomiska data och centralbanksprotokoll i fokus idag.
  • Svenska ekonomiska indikatorer visar på en blandad bild.
  • Utdelningar från defensiva sektorer kan locka investerare.

Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar