Positiv start väntas på börsen torsdag

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 11:e Januari 2024

Stockholmsbörsen väntas handlas uppåt under torsdagens handelsdag. Ledande terminer indikerar en uppgång på 0,5 procent.

Amerikanska börserna handlades uppåt igår inför dagens inflationssiffra. S&P 500 ökade med 0,6 procent och Nasdaq Composite stärktes 0,8 procent. Dow Jones industriindex handlades upp 0,5 procent.

De asiatiska börserna inleder torsdagens handelsdag positivt. Japan stiger trots att ledande index i landet sjunkit mer än väntat. I november föll indexet till 107,7, vilket kan jämföras med estimaten som låg på 107,9. Klockan 07:30 noteras japanska Nikkei 225 upp 1,8 procent, Hang Seng handlas 1,5 procent högre och Shanghai kompositindex är upp 0,2 procent.

På hemmaplan har det kommit in nya riktkurser under morgonen. Citigroup sänker riktkursen för Avanza till 205 kronor (210) och upprepar sälj. DNB höjer riktkursen för Skanska till 215 kronor (205) och upprepar köp. RBC höjer riktkursen för Boliden till 285 kronor (245) och upprepar underperform.

Makrofronten

Det är en lugn men spännande dag på makrofronten. Dagen inleds klockan 09:00 med att Spanien släpper industriproduktion. Vid klockan 13:00 presenterar Brasilien konsumentprisindex. Klockan 14:30 släpper USA statistik över antalet nya arbetslösa. Vid samma tid presenterar USA konsumentprisindex.

Den viktigaste händelsen under dagen är släppet av USA:s konsumentprisindex (KPI) för december. Inflationstakten väntas ha sjunkit till 3,8 procent från 7,0 procent i november. En lägre inflationstakt skulle vara positivt för börsen, eftersom det skulle minska sannolikheten för kraftiga räntehöjningar från Federal Reserve.

Inflationssiffra i fokus

Dagens stora händelse är som sagt publiceringen av den amerikanska inflationssiffran för december. Estimaten är att kärninflationen ska ha sjunkit till 3,8 procent, jämfört med föregående månad.

En lägre inflationssiffra än väntat skulle sannolikt gynna börsen, då det skulle minska risken för ytterligare räntehöjningar från Federal Reserve.

Rapportperioden igång

Rapportperioden för det fjärde kvartalet 2023 är igång och under veckan kommer flera stora bolag att presentera sina resultat.

Bland de svenska bolagen som rapporterar under torsdagen finns Skanska, Boliden och Volvo.

Dustin rusade igår

Dustin rusade över 21 procent på onsdagen efter att bolagets kvartalsrapport visat på ett justerat ebita-resultat i det brutna räkenskapsåret som överträffat analytikernas förväntningar.

Aktien har varit extremt nedtryckt under de senaste månaderna, men med positiv guidance från vd och med en balansräkning som är i bättre skick efter den nyligen genomförda emissionen, så vågar nog marknaden slå fast att det värsta sannolikt ligger bakom bolaget.

Bilia-aktien studsade upp

Bilia studsade upp omkring 3 procent på onsdagen efter att bolagets vd meddelat att bolaget räknar med att nå sitt mål om en ebita-marginal på 7 procent för helåret 2023.

Aktien har varit under press under de senaste månaderna, men vd:s uttalande ger stöd för att aktien kan ha bottennoterat.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar