Stark öppning väntas på börsen fredag

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 12:e Januari 2024

Stockholmsbörsen förväntas öppna starkt idag efter en blandad prestation i globala marknader. Amerikanska inflationsdata, som kom in något högre än förväntat, påverkade torsdagens handel men gav inte upphov till stora rörelser.

I USA stängde S&P 500 oförändrat medan Asien handlas blandat. Oljepriset visar en uppgång, vilket kan återspegla geopolitiska spänningar och kommande politiska val i stora ekonomier världen över.

Inflationsutfall

Inflationsutfallet i USA kom in något högre än väntat under torsdagen, vilket bidrog till att börserna backade något. Konsumentpriserna steg med 0,3 procent i december, jämfört med föregående månad.

Räknat från samma månad föregående år steg KPI med 3,4 procent. Analytikerna hade räknat med att konsumentpriserna skulle stigit med 0,2 procent i december och ökat med 3,2 procent jämfört med samma månad året innan.

Fed-chefens uttalande

Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, sa igår att det är förtidigt att överväga en räntesänkning vid marsmötet och att centralbanken har mer arbete att göra. Detta uttalande tydde på att Fed kommer att fortsätta att höja räntan under 2024, vilket sannolikt kommer att stötta börsen.

Råvaror

Råvarorna handlades positivt under torsdagen. Oljepriset steg efter en rapport från banken Standard Chartered som tycker att oljan är undervärderad med 10 dollar. De tycker fortfarande att efterfrågan på olja är stark och de tror att efterfrågan kommer att växa med 1,5 miljoner fat per dag under 2024.

Riktkurser och Rekommendationer

  • Morgan Stanley sänker riktkursen för Nibe till 57 kronor (tidigare 62) med rekommendationen undervikt.
  • Barclays sänker riktkursen för Boliden till 325 kronor (från 340) men behåller sin övervikt-rekommendation.
  • SEB höjer riktkursen för Trelleborg till 382 kronor (från 335) och rekommenderar köp.

Bolagsrapporter

  • Internationella bolagsrapporter som väntas idag inkluderar Bank of America, JP Morgan och Wells Fargo, med rapporttider före USA-börsernas öppning (kl 12.45).

Makrohändelser

  • Japan: Bytesbalans för november (kl 0.50).
  • Kina: KPI och PPI för december (kl 2.30).
  • Storbritannien: BNP och industriproduktion för november (kl 8.00).
  • USA: Producentprisindex (PPI) för december (kl 14.30).
  • Indien: Konsumentprisindex (kl 13.00).

Dessa händelser ger viktiga indikationer på den globala ekonomiska hälsan och kan påverka marknadssentimentet.

Börssnack

Bland de enskilda bolagen på de amerikanska börserna var det oljebolaget Occidental Petroleum som var gårdagens fokus. Aktien steg 0,6 procent efter att SEC rapporterat att Warren Buffets Berkshire Hathaway köpt mer aktier i bolaget och äger nu 34 procent av bolaget.

Mjukvarubolaget Salesforce ökade med 2,7 procent efter att analyshuset Baird höjt aktien till outperform från tidigare neutral.

Storbanken Citigroup tappade 1,8 procent då banken har varnat för en potentiell förlust i det fjärde kvartalet. Detta beror på högre omstruktureringskostnader än väntat.

Analys inför börsöppning

Stockholmsbörsen ser ut att öppna positivt, drivet av en ökning i USA-index sedan den svenska stängningen.

Räntekänsliga aktier som SBB och Sinch kan fortsätta påverkas av den senaste tidens inflationsdata och ränteförväntningar. Olje- och valutamarknaderna visar tecken på stabilitet, men med en potentiell uppsida om geopolitiska händelser eskalerar.

Fokus ligger på tematiska ETF:er, speciellt efter godkännandet av bitcoin-ETF:er och möjligheten att handla amerikanska ETF:er OTC. ETF:er erbjuder enkel exponering mot specifika teman som cybersäkerhet och biotech, som har visat starka trender nyligen.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar