Stockholmsbörsen förväntas öppna positivt måndag

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 15:e Januari 2024

Stockholmsbörsen förväntas öppna positivt med en uppgång på cirka 0,4 % enligt inledande terminer och förhandel. Denna optimism speglas av en blandad utveckling på de globala marknaderna. USA-börserna stängde med marginella förändringar i fredags, medan asiatiska börser handlas sidledes.

Särskilt noterbart är Teslas prissänkningar och Electrolux vinstvarning, vilka kan ha inverkan på marknaden. Dessutom, USA:s nyligen publicerade bankrapporter visar en blandad bild, som kan ha en inverkan på investerarpsykologin.

Bolagsrapporter och Makrohändelser

 • Makroekonomisk statistik: Idag släpps svensk inflationsstatistik kl 08:00, förväntad kärninflation riktad nedåt mot 2 %.
 • Fastighetsmarknaden: Svenska fastighetsindex och räntemarknaden bör beaktas, med tanke på dess koppling till den ekonomiska utvecklingen.
 • Internationella Nyckelhändelser:
  • Tisdag: Inflationsstatistik från Kanada, arbetslöshetssiffror från Storbritannien, tyskt ZEW Index.
  • Senare i veckan: Kinesisk industriproduktion och BNP-tillväxt, amerikansk retailstatistik, byggtillstånd, och konsumentförtroende.

Översikt av Marknadens Tillstånd

 • USA: Banksektorn har blandade resultat, med JP Morgan, Wells Fargo och Bank of America som inte mötte förväntningarna. Tesla och Delta Air har också sett nedgångar.
 • Asien: Blandad utveckling med Nikkei 225 upp 0,9 %, Hang Seng ned 0,4 % och Shanghai kompositindex upp 2,2 %.
 • Råvaror: Brentoljan och WTI-oljan såg uppgångar, medan metaller som nickel och koppar minskade.

Nya Rekommendationer & Riktkurser

 • Alfa Laval: RBC sänker rekommendation till Sector perform från Outperform, med en riktkurs på 420 SEK.
 • Ericsson: Goldman Sachs höjer riktkurs till 44 SEK från 42 SEK, men upprepar säljrekommendation.
 • Boliden: Carnegie sänker riktkurs till 264 SEK från 270 SEK, behåller rekommendationen att behålla.

Rapportersäsongen inleddes i USA

Rapportersäsongen inleddes i USA i fredags och bankerna var först ut. JP Morgan redovisade ett resultat per aktie som var 10,0 procent över estimaten men intäkter som var lägre än väntat.

Wells Fargo och Bank of America föll också på sina rapporter.

Elbilstillverkaren Tesla backade 3,7 procent efter nyheter om att de har sänkt priset på två bilmodeller i Kina och att deras fabrik i Tyskland kommer behöva pausa produktion till följd av störningar mot transporter i Röda havet.

Kinas centralbank höll räntan oförändrad

Kinas centralbank lämnade oväntat den ettåriga MLF räntan oförändrad vid 2,5 procent, analytiker hade spått en nedgång till 2,4 procent.

Makroagenda

Veckan inleds med en lugn dag på makrofronten. Dagen inleddes med att Finland rapporterade att landets KPI steg 3,6 procent i årstakt i december.

Vid klockan 08:00 är det dags för Sverige att släppa sina siffror för KPI för december. Klockan 11:00 publicerar EMU siffror för både industriproduktion och handelsbalans. Börserna i USA håller stängt idag på grund utav helgdag.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar