Börsen backar på fredagen – Rädsla för räntehöjning spökar

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 21:e Mars 2024

Stockholmsbörsen förväntas öppna lägre idag, med en nedåtrekyl efter gårdagens starka uppgång.

Den negativa öppningen är en återspegling av blandade signaler från de internationella marknaderna.

USA-börserna avslutade gårdagen på nya rekordnivåer medan de asiatiska börserna handlades åt olika håll.

Det finns en blandad bild i råvarumarknaderna, där oljepriserna sjönk marginellt och basmetallerna visade en blandad utveckling. Idag står makrostatistik i fokus med en rad viktiga data som kan påverka marknadens riktning.

Dessutom har vi sett uppdateringar i riktkurser för flera stora svenska bolag.

Börsdagen kortfattat

  • Stockholmsbörsen förväntas öppna lägre, mot bakgrund av en blandad global marknadssituation.
  • USA-börserna avslutade på rekordnivåer, medan asiatiska börser visade en blandad utveckling.
  • Viktiga makroekonomiska datautgivningar idag, inklusive detaljhandelsdata från Kanada och Tyskland samt Rysslands räntebesked.
  • Riktkursjusteringar för svenska bolag: SKF (höjd till 215 kr), Boliden (sänkt till 320 kr), och Catena (höjd till 540 kr).
  • Råvarupriser, särskilt olje- och basmetallpriser, visade en blandad utveckling, vilket kan påverka relaterade sektorer på börsen.

Nya Riktkurser

På bolagsfronten har vi sett flera riktkursjusteringar. Deutsche Bank har höjt riktkursen för SKF till 215 kronor från tidigare 200 kronor, med en behåll-rekommendation.

Citigroup sänker riktkursen för Boliden till 320 kronor från tidigare 330 kronor, med en neutral rekommendation.

Pareto Securities är mer positiva och höjer riktkursen för Catena till 540 kronor från tidigare 492 kronor, med en köprekommendation.

Makrohändelser och deras betydelse

På makrofronten är det en aktiv dag med viktig statistik som kan påverka marknadssentimentet.

Tyskland och Storbritannien presenterar importpriser respektive detaljhandelsdata vid 08:00. Dessa indikatorer ger en indikation på konsumtionstrender och inflationstryck i två av Europas största ekonomier.

Vidare släpps arbetslöshetssiffror från Taiwan och Ryssland lämnar sitt räntebesked, vilket kan ge insikter om den globala ekonomiska situationen.

Dagen avslutas med att Kanada presenterar sin detaljhandel, som kan ge ytterligare ledtrådar om konsumentbeteendet i Nordamerika.

Makrostatistik – 2024-03-22

LandStatistikTidFörväntan
JapanKPI februari08:302,9%
StorbritannienGfK konsumentförtroende mars08:01-8
StorbritannienDetaljhandel februari08:000,3%
TysklandImportpriser januari08:001,3%
TysklandIFO-index mars10:0092,5
Makrostatistik – 2024-03-22

Marknadens tillstånd och potentiell påverkan

Den amerikanska ekonomin visar styrka med överraskande stark bostadsförsäljning och duvaktiga ränteprognoser från Federal Reserve, vilket har bidragit till optimism på marknaderna.

Dock är bilden blandad med teknikjätten Apple som förlorare efter att ha blivit stämd av det amerikanska justitiedepartementet, vilket skapar viss osäkerhet kring tekniksektorn.

De asiatiska marknaderna visar en blandad bild med Japan som en ljuspunkt efter lägre än väntad inflation.

Specifika marknadshändelser att bevaka

  • Råvarumarknaden: Oljepriserna har sjunkit något, vilket kan påverka energisektorn negativt. Bland basmetallerna ses en blandad utveckling, vilket kan indikera varierande utsikter för industrimetallföretag.
  • Makroekonomisk statistik: Idag är en viktig dag för makroekonomiska presentationer, med potentiell påverkan på marknadsstämningen. Särskilt viktigt är räntebeskedet från Ryssland och detaljhandelsdata från Kanada.
  • Teknologisektorn: Apple’s rättsliga utmaningar kan skapa osäkerhet i teknologisektorn, vilket är värt att hålla ett öga på.

Inför Börsöppningen

Idag väntas Stockholmsbörsen öppna lägre, i linje med en globalt blandad marknadsbild där positiva signaler från USA-börsernas nya rekordnivåer vägs mot en mer osäker utveckling i Asien.

Investerare bör hålla ett öga på råvaruprisernas utveckling, särskilt efter oljeprisernas lätta tillbakagång och de blandade signalerna från basmetallerna.

Viktiga makroekonomiska utgivningar, såsom detaljhandelsdata från Kanada och Tyskland samt Rysslands räntebesked, kan ge ytterligare riktning åt marknaden.

Dessutom finns det uppdateringar i riktkurser för nyckelaktörer som SKF, Boliden, och Catena, vilka investerare bör beakta i sina strategier inför dagen.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar