Svag öppning väntas på måndagen – Håll ögonen på Securitas och Essity

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 25:e Mars 2024

Stockholmsbörsen ser ut att inleda dagen med en lätt negativ ton, en reflektion av den osäkerhet som präglat de globala marknaderna.

Efter en vecka som dominerades av Federal Reserves räntebesked, där räntorna förblev oförändrade, finns det tecken på försiktighet bland investerarna.

Dagens fokus ligger på individuella bolagsprestationer och makroekonomiska data, med särskilt intresse för nya riktkurser och bolagsrapporter.

Globala Marknader och Råvaror

  • USA: Blandade resultat från fredagens handel där S&P 500 och Nasdaq visade små förändringar, medan Dow Jones upplevde en större nedgång. Fedex och Nike stod i centrum för investerarnas uppmärksamhet med dramatiska rörelser efter sina senaste rapporter.
  • Asien: Handeln startar veckan splittrad, med varierande resultat över de stora indexen. Japans nedrevidering av sina ledande indikatorer har lett till en minskning i Nikkei 225.
  • Råvaror: En generell nedgång i råvarupriserna noterades, med oljepriserna fallande på bekymmer över Ukrainas påverkan på den globala tillgången. Basmetallerna såg breda nedgångar medan guldpriset också sjönk.

Specifika Aktier och Riktkurser

Goldman Sachs och Deutsche Bank har justerat sina riktkurser för Securitas och Essity, vilket indikerar en förändrad syn på dessa bolags framtidsutsikter.

Securitas såg en mindre höjning men behåller sin säljrekommendation, medan Essitys behåll rekommendation stärktes med en höjd riktkurs.

BolagRiktkurs (ny)Riktkurs (gammal)RekommendationBank
Securitas98 kr94 krBehållGoldman Sachs
Essity250 kr240 krBehållDeutsche Bank
Nya riktkurser

Makroekonomiska Händelser

Det är en relativt lugn dag på makrofronten, men det finns några händelser att hålla ögonen på:

  • 09:00 Taiwan släpper industriproduktion.
  • 10:00 Polen presenterar arbetslöshetssiffror.
  • 12:00 Arbetsförmedlingen släpper sin veckostatistik.
  • 15:30 USA rapporterar försäljningen av nya hem.

Analys Inför Börsöppning

Dagens handel på Stockholmsbörsen förväntas vara försiktig, med en öppning som speglar den blandade sentimenten globalt. Investerare kommer att vara uppmärksamma på de nya riktkurserna och bolagsrapporterna som kan ge ytterligare ledtrådar om marknadens riktning.

Den makroekonomiska kalendern kan erbjuda ytterligare insikter, särskilt från de amerikanska bostadsmarknadsdata som kommer senare under dagen.

För investerare innebär detta en dag där noggrann övervägning och uppmärksamhet på såväl makroekonomiska signaler som individuella bolagsprestationer blir avgörande.

Med en blandad början på de globala marknaderna och specifika rörelser inom råvarusektorn, är det viktigt att hålla sig informerad och flexibel i sitt investeringsbeslut.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar