Asien stiger, USA faller – Hur påverkas Stockholmsbörsen?

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 26:e Mars 2024

Med en blandad global börsbild och riktade blickar mot både råvarumarknader och individuella bolag, står Stockholmsbörsen inför en öppning kring nollstrecket denna tisdag.

USA-börserna visade en nedgång under måndagen, påverkade av lägre försäljning av nya hem och en fortsatt försiktig inställning från Federal Reserve.

Samtidigt uppvisar Asien positiva tendenser i början av veckans andra handelsdag. Råvarupriserna, inklusive olja och basmetaller, noterade uppgångar, medan tekniksektorn globalt sett möter utmaningar genom regulatoriska utredningar och begränsningar.

Stockholmsbörsens OMXS30-index, som avslutade den föregående handelsdagen på minus, ser ut att öppna relativt oförändrat. Marknadsaktörer följer noga utvecklingen inom både makroekonomi och specifika sektorer för att navigera genom dagens handel.

Riktkurser och bolagsrekommendationer

  • Volvo: RBC höjer riktkursen till 294 kronor från tidigare 270, med rekommendationen ”sector perform”.
  • H&M: Oddo sänker riktkursen till 134 kronor från 151, med rekommendationen ”underperform”.
  • Alfa Laval: Deutsche Bank höjer riktkursen till 386 kronor från 382, med rekommendationen ”behåll”.

Bolagsrapporter och marknadsrörelser

Flygplanstillverkaren Boeing och elbilstillverkaren Tesla stod i fokus på de amerikanska börserna, medan på hemmaplan observerades betydande rörelser i verkstadsaktier och tekniksektorn.

Budet på Awardit från danska riskkapitalisten Polaris markerar en möjlig trend av ökad aktivitet i form av förvärv och IPO:er på marknaden.

Makroekonomiska händelser

Sverige och globalt

  • Produktionsprisindex (PPI) i Sverige presenteras klockan 08:00, vilket ger en indikation på prisutvecklingen på producentnivå.
  • Konsumentförtroende i USA släpps klockan 15:00, vilket kan ge ytterligare ledtrådar om den ekonomiska sentimentet bland amerikanska hushåll.
  • Oljelagerinventering från API i USA avslutar dagen med dess publicering klockan 21:30.

Internationella marknader

  • Tyskland: GfK konsumentförtroende för april presenteras klockan 08:00.
  • USA: Diverse makroekonomisk statistik inklusive order på varaktiga varor och husprisindex väntas under eftermiddagen.

Makrodata 2024-03-26

TidpunktLandIndikator
08:00SverigePPI februari
08:00TysklandGfK konsumentförtroende april
09:00SpanienBNP (def) 4 kv
13:30USAOrder varaktiga varor (prel) februari
13:55USARedbook detaljhandel, veckodata
14:00USAS&P/CS husprisindex januari
14:00USANAHB husmarknadsindex januari
15:00USAHushållens konfidensindikator mars
15:00USARichmond Fed index mars
21:30USAOljelager (API), veckostatistik
Makrodata 2024-03-26

Analyser och prognoser

Medan marknaden förväntar sig en stabil men oförändrad öppning, håller investerare ett öga på råvarumarknaden och individuella bolagsutvecklingar som kan påverka handelsdagen.

Den blandade globala börsbilden, med nedgångar i USA och uppgångar i Asien, speglar den rådande osäkerheten och de varierande drivkrafterna på marknaden.

Vidare ser vi fram emot Riksbankens räntebesked imorgon, vilket förväntas ha en begränsad omedelbar effekt på marknaden men kan ge viktiga signaler om den framtida penningpolitiska inriktningen.

Inför börsöppning

Inför dagens öppning av Stockholmsbörsen står investerare inför en blandad global börsbild, med nedgångar i USA och uppgångar i Asien.

Fokus ligger på råvarumarknadernas prestation och specifika företagsnyheter, där uppdateringar för bolag som Volvo, H&M och Alfa Laval blir centrala.

På den makroekonomiska agendan väntar viktig data som svenska produktionsprisindex och amerikanskt konsumentförtroende, vilket kan påverka marknadssentimentet.

Dagens handel kräver en vaken strategi, där både globala trender och enskilda bolagsutvecklingar kan erbjuda möjligheter och utmaningar.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar