Räntebesked Styr Börsen – OMXS30 Spås Öppna Nedåt

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 27:e Mars 2024

Stockholmsbörsen står inför en öppning med nedåtriktad tendens idag, påverkad av gårdagens negativa stängning på Wall Street och en blandad utveckling på de asiatiska marknaderna.

Investerares blickar är riktade mot kommande ekonomiska data, speciellt det amerikanska prisindexet för privat konsumtion som släpps på fredag, samt dagens räntebesked från Riksbanken.

Råvarumarknaden har sett en generell nedgång, med oljepriserna som backar på grund av omvärderingar kring effekterna av attackerna på rysk oljeinfrastruktur och förväntningar om minskad produktion.

Uppdaterade riktkurser

  • Beijer Ref: SEB inleder bevakning med köprekommendation och riktkurs 170 kronor.
  • Essity: Barclays höjer riktkursen till 237 kronor (från 235), rekommendation undervikt.
  • AAK: Barclays höjer riktkursen till 198 kronor (från 180), fortsatt undervikt.
  • Sobi: Pareto höjer riktkursen till 315 kronor (från 310) och upprepar köprekommendation.

Bolagsrapporter och aktieutveckling

H&M står i fokus med en rapport som släpps klockan 08:00.

På den amerikanska marknaden har vi sett betydande rörelser, där bland annat Trump Media & Technology och Reddit noterade betydande uppgångar under sin handelsdebut.

Makroekonomiska händelser

En intensiv dag på makrofronten där svenskt räntebesked från Riksbanken står i centrum.

Förväntningarna pekar mot att räntan lämnas oförändrad, men marknaden kommer att vara uppmärksam på eventuella signaler om framtida räntebanor.

Övriga viktiga makrohändelser inkluderar publicering av svensk handelsbalans och hushållsutlåning, samt amerikanska råoljelager.

Internationellt finns även en rad viktiga datapunkter, såsom kinesiska industriprofiter och europeisk konjunkturbarometer.

Dagens Makro – 27 Mars 2024

TidHändelseLand
02:30Vinster i industriföretag februariKina
08:00BNP (def) 4 kvDanmark
08:00Handelsbalans februariSverige
08:00Hushållsutlåning februariSverige
08:45Hushållens konfidensindikator marsFrankrike
09:00KPI (prel) marsSpanien
09:30RäntebeskedSverige
11:00Konjunkturbarometer marsEMU
11:00Pressträff med Erik ThedéenSverige
15:15Swedbank exkl. utdelningSverige
16:30Oljelager (DOE), veckostatistikUSA
Dagens Makro, 27:e Mars 2024

Marknadsanalys

Med en väntad negativ start baserad på internationella marknadsrörelser och förväntan på makroekonomisk data, ligger fokus på att navigera genom volatilitet och potentiella möjligheter.

Specifik uppmärksamhet bör ges till räntebeskedet från Riksbanken och dess potentiella effekt på marknaden, särskilt för räntekänsliga sektorer såsom fastigheter och banker.

Konjunkturinstitutets prognoser indikerar en nedåtgående trend för styrräntan, vilket kan påverka sektorns rörelser på kort till medellång sikt.

Inför börsöppning

Inför dagens handelssession är det viktigt för investerare att hålla sig informerade om de senaste makroekonomiska signalerna och bolagsspecifika nyheter som kan påverka marknadsstämningen.

En försiktig approach rekommenderas, med särskild vikt vid räntebesked från Riksbanken, samt att hålla ett öga på råvaruprisernas rörelser och internationella marknadstrender.

Investerares förmåga att anpassa sina strategier till rådande ekonomiska förhållanden och marknadssentiment kommer att vara avgörande för att navigera dagens handel på Stockholmsbörsen.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar