Börsen: Mixad global bild inför öppningen – fokus på makroekonomi

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 28:e Mars 2024

Inför öppningen av Stockholmsbörsen står investerare inför en blandad global marknadsbild.

Efter en positiv avslutning på Wall Street, där förväntningar om räntesänkningar drivit index uppåt, och en mixad utveckling i Asien, indikerar ledande terminer en öppning kring nollan för OMXS30.

Marknadens fokus riktas mot kommande makroekonomiska indikationer, inklusive fredagens prisindex för privat konsumtion från USA, som kan ge ytterligare ledtrådar om framtida räntepolitik.

På hemmaplan påverkar exklusiva utdelningar från storbolag som Skanska och Volvo dagens handel, samtidigt som Riksbanken signalerar en potentiell räntesänkning framöver.

Uppdaterade Riktkurser

JP Morgan höjer sin riktkurs för Millicom till 260 kronor från tidigare neutral inställning. H&M står i centrum efter sin rapport, med riktkurshöjningar från DNB, Barclays, Goldman Sachs och BNP Paribas, trots blandade rekommendationer.

Morgan Stanley justerar sin syn på Boliden och SSAB, med riktkurser satta till 260 kronor respektive 76 kronor.

Dessutom noteras Orrön Energy med en sänkt riktkurs till 7,6 kronor av Barclays.

Marknadens rörelser och bolagsrapporter

Wall Street visade styrka inför väntade inflationsdata, med S&P 500 som nådde nya rekordnivåer.

I råvarumarknaden såg vi en blandad bild med fallande oljepriser mot en bakgrund av en starkare dollar och stigande amerikanska lager, medan basmetallerna visade styrka.

Bland de noterbara bolagsrörelserna i USA utmärkte sig Merck, Intel, och Marvell Technology med positiva kursrörelser, medan Nvidia föll.

AktieRiktkurs (ny)Riktkurs (gammal)Rekommendation (ny)Analytikerfirma
Millicom260 SEKÖverviktJP Morgan
H&MKöpDNB, Barclays
H&MSäljGoldman Sachs, BNP Paribas
Boliden260 SEK245 SEKUnderviktMorgan Stanley
SSAB76 SEK80 SEKJämviktMorgan Stanley
Orrön Energy7,6 SEK9 SEKJämviktBarclays

Makroekonomiska händelser

Idag är en händelserik dag på makrofronten med svenska detaljhandelsiffror, Storbritanniens BNP och amerikansk BNP samt arbetsmarknadsdata i fokus.

Dessa data kommer att noggrant övervakas för ytterligare insikter om den ekonomiska utvecklingen och dess potentiella påverkan på marknaden.

Dagens Makrohändelser – 2024-03-28

TidHändelseLand
08:00DetaljhandelsiffrorSverige
08:00BNP (def) 4 kvStorbritannien
08:00DetaljhandelTyskland
09:30RäntebeskedSverige
09:55ArbetslöshetTyskland
10:00M3 penningmängdEMU
13:30BNP (def) 4 kvUSA
13:30Nyanmälda arbetslösaUSA
13:30Chicago PMIUSA
15:00Michiganindex (def)USA
15:00Kontrakterade husköpUSA
16:00Kansas City Fed indexUSA
Makrohändelser – 2024-03-28

Inför börsöppningen

Stockholmsbörsen förväntas öppna i sidled, med en blandad börsbild internationellt och en försiktig optimism kring potentiella räntesänkningar.

Utdelningsjusteringar och makroekonomiska data kommer att vara i fokus, där särskilt de amerikanska inflationsdata och Riksbankens signaler om framtida räntepolitik kan påverka marknadssentimentet.

Investerares ögon kommer särskilt att riktas mot detaljhandel och arbetsmarknadsdata, för att få en djupare förståelse för den ekonomiska hälsan både i Sverige och internationellt.

För att navigera genom dagens handelssession är det avgörande att hålla sig uppdaterad om de senaste makroekonomiska indikationerna och bolagsspecifika nyheter, särskilt med tanke på den ökade volatiliteten och de många faktorer som påverkar marknaden just nu.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar