Morgonrapport 2023-10-24

Globala Marknaden

USA-börserna uppvisade en blandad handel igår, där S&P 500 minskade med 0,2 procent, Nasdaq stärktes med 0,3 procent och Dow Jones industriindex backade med 0,5 procent. Bland de mest noterbara nyheterna var uppgifter om att Chicago Fed-index stigit med 0,02 i september, vilket var över analytikernas förväntningar.

Asiatiska marknader inleder tisdagen blandat. Nikkei 225 i Japan noteras upp 0,2 procent medan Hang Seng i Hongkong backar 0,7 procent. Shanghai kompositindex stiger med 0,2 procent.

Råvaror

Oljepriset var på tillbakagång igår. Trots förväntningar om en begränsad produktionsökning i Venezuela efter USA:s upphävande av sanktioner, sjönk WTI-oljan med 2,5 dollar till 85,6 dollar per fat och Brentoljan föll med 2,3 dollar till 89,9 dollar per fat. Även basmetallerna hade en tuff dag. Nickel ledde nedgången med ett tapp på 2,2 procent medan guldpriset sjönk med 3,6 dollar till 1 977,3 dollar per uns.

Börsbolagen

På företagssidan i USA riktades blickarna mot halvledarbolaget Nvidia, som rapporterade om utveckling av centrala processorenheter. Oljegiganten Chevron såg en nedgång på 3,3 procent efter förvärvet av Hess, medan apotekskedjan Walgreens Boots Alliance steg med 4,6 procent tack vare en uppgradering av JP Morgan.

Svenska Börsen

På den svenska fronten pekar ledande terminer mot en svagt negativ börsöppning för OMXS30. Bland företagsnyheterna släpper Nordnet sin delårsrapport kl. 08:00. Barclays har justerat sin riktkurs för Avanza ner till 160 kronor, medan Citigroup sänkte riktkursen för Electrolux till 115 kronor. JP Morgan har däremot höjt sin riktkurs för Getinge till 150 kronor.

Makroekonomi

På makrofronten väntas Storbritannien släppa arbetslöshetssiffror kl. 08:00, medan Tyskland presenterar siffror om konsumentförtroendet vid samma tid. Kl. 10:00 presenterar Polen arbetslöshetsstatistik. Dagen avslutas kl. 22:30 då API publicerar sin veckovisa inventering av oljelagren i USA.

Med en blandad handel i USA och Asien samt negativa råvarupriser ligger fokus på företagsrapporter och makrodata inför den svenska börsöppningen.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar