Neutral börsöppning väntas

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 11:e December 2023

Stockholmsbörsen väntas öppna runt nollan under tisdagen, i linje med övriga börser i världen.

De amerikanska börserna stängde i blandad handel under måndagen, efter att den starka jobbrapporten från fredagen fick investerare att omvärdera tidsplanen för räntesänkningar.

Råvarorna handlades blandat under måndagen. Oljepriset föll tillbaka efter att ha stigit kraftigt under fredagen, medan basmetallerna steg.

På den amerikanska bolagsfronten var det en blandad bild under måndagen.

Asienbörserna handlas blandat under tisdagen, med en viss negativ inriktning.

På Stockholmsbörsen släpper Statistiska centralbyrån (SCB) KPI för november vid 08:00.

De viktigaste makrohändelserna under dagen är USA:s konsumentprisindex (CPI) för november, som släpps vid 14:30. Dessa siffror är viktiga för att avgöra inflationens utveckling.

S&P 500 inför start på börsveckan.
S&P 500 inför start på börsveckan

Bolagsrekommendationer och Riktkurser

 • Citigroup höjer SKF:s riktkurs till 198 kr (från 183) och behåller neutral rekommendation.
 • JP Morgan höjer Hexagon:s riktkurs till 180 kr (från 175) men behåller neutral rekommendation.
 • HSBC höjer H&M:s riktkurs till 180 kr (från 175) och upprepar behåll.
 • DNB sänker Assa Abloy:s riktkurs till 310 kr (från 325) men upprepar köprekommendationen.

Internationella Marknader och Makrohändelser

 • USA: Starka arbetsmarknadssiffror skapade en positiv avslutning förra veckan, men väcker också frågor om Fed behöver hålla räntorna höga längre för att bekämpa inflationen.
 • Asien: En blandad start med Japan som stiger på förhoppningar om oförändrade styrräntor, medan Kina tyngs av svaga konsumentpriser, vilket ökar bekymren om ekonomisk avmattning.

Råvaror

 • Olja: Priserna steg i slutet av förra veckan men visade ändå en sjunde raka veckan av nedgång, påverkade av oro för kinesisk efterfrågan och skepticism mot OPEC+:s produktionsnedskärningar.
 • Basmetaller: Hade mestadels uppgångar i fredags, men utvecklingen varierade mellan olika metaller.
 • Guld: Priset föll på fredagen, vilket kan vara en reaktion på USA:s starka jobbsiffror som kan försena förväntningar om räntesänkningar.

Makrohändelser

 • Sverige: SEB:s boprisindikator stiger, visar att hushållen har en viss tro på stigande priser. Dessutom påpekar Vattenfalls vd behovet av statligt stöd för att kunna bygga ut kärnkraften.
 • Norge och Danmark: Släpper KPI-data som ger insikter i inflationstrenderna i Skandinavien.
 • USA: Publicerar inflationsexpektationer från New Yorks Federal Reserve, vilket kan ge marknaden en föraning om de kommande räntebesluten.

Analys inför öppningen av börsen

Den starka jobbrapporten från fredagen spred oro om att centralbankerna kommer att behöva fortsätta höja räntorna en längre tid för att stävja inflationen. Detta ledde till att räntor steg och dollarn stärktes.

Under måndagen omvärderade investerare dock tidsplanen för räntesänkningar, och börserna stängde i blandad handel.

Asienbörserna handlas blandat under tisdagen, med en viss negativ inriktning. Detta beror bland annat på att den kinesiska ekonomin ser ut att ha bromsat in.

På Stockholmsbörsen väntas KPI-siffrorna för november vara en viktig faktor för börsens utveckling. Om siffrorna visar på en fortsatt hög inflation kan det leda till att investerare blir mer oroliga för centralbankernas räntepolitik, vilket i sin tur kan pressa börsen nedåt.

Rekommendationerna för enskilda aktier är blandade. Citigroup och JP Morgan har höjt sina riktkurser för SKF och Hexagon, medan DNB har sänkt sin riktkurs för Assa Abloy.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar