Ökning i Storbritanniens detaljhandelsförsäljning

I december 2023 såg detaljhandeln i Storbritannien en blygsam ökning i försäljningen, men siffrorna visar på en långsammare tillväxt jämfört med tidigare månader. En ökning på 1,9 procent på en jämförbar basis från föregående år noterades, en nedgång från 2,6 procent i november. Denna svagare tillväxt under julhandeln var den lägsta på fem månader.

Vill du läsa de allra senaste nyheterna har vi summerat dessa här.

Utmaningar på Detaljhandelsmarknaden

Brittiska konsumenter fortsätter att kämpa med hög inflation och ökade lånekostnader. Bank of England har höjt räntorna till en 15-års högsta på 5,25 procent. Helen Dickinson, verkställande direktör vid British Retail Consortium (BRC), kommenterade situationen: ”Den festliga perioden lyckades inte kompensera för ett utmanande år med svag tillväxt i detaljhandelsförsäljningen, eftersom svag konsumentförtroende fortsatte att hålla tillbaka utgifterna.”

Paul Martin, chef för detaljhandel hos undersökningsponsorerna KPMG, belyste en förändring i köpbeteende: ”Julhandlare övergav kläder, smycken och teknikgåvor, och valde istället produkter inom skönhet, hälsa och personlig vård.” Denna trend reflekterar hur de ekonomiska utmaningarna och förändrade konsumentpreferenser påverkar försäljningsmönstren i Storbritanniens detaljhandelssektor.


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik.

Lämna en kommentar