Positiv start på fredagens börs

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 1:a December 2023

Stockholmsbörsen står inför en spännande handelsdag med indikationer på en positiv öppning. Denna trend återspeglas i de blandade resultaten från de internationella marknaderna, där vi ser en uppgång i S&P 500 och en nedgång i Nasdaq Composite.

Viktiga data som påverkar marknaden inkluderar USA:s kärninflationssiffror och uttalanden från Fed-chefen i New York om räntetoppen. Råvarumarknaden har varit volatil, med nedgångar i olje- och basmetallpriser samt betydande rörelser bland enskilda bolag på de amerikanska börserna.

Även nyemissionen i Viaplay och nya riktkurser för svenska bolag, kommer sannolikt att påverka marknaden under dagen.

Internationella Marknader

De amerikanska börserna avslutade torsdagen blandat. S&P 500 ökade med 0,4 procent, Nasdaq Composite sjönk med 0,2 procent, och Dow Jones industriindex steg med 1,5 procent. I Asien noterades nedgångar i stora index som Nikkei 225, Hang Seng och Shanghai Composite. Viktiga händelser inkluderar Brasiliens inträde i OPEC+ och förändringar i oljeproduktionen.

Råvarumarknaden

Oljepriset sjönk, med WTI-oljan och Brentoljan som stängde på 76,1 dollar respektive 82,9 dollar per fat. Basmetallerna visade övervägande nedgångar, med nickel som ledde förlusterna. Guldpriset handlades ned till 2 036,3 dollar per uns.

Bolagsnyheter

På bolagsfronten såg vi stora rörelser bland vissa nyckelaktörer. Salesforce steg markant efter en positiv delårsrapport, medan Tesla och HP upplevde blandade rörelser. På Stockholmsbörsen noterade vi signifikanta rörelser från ABB, H&M och Elekta.

Riktkurser och Rekommendationer

Nya riktkurser och rekommendationer inkluderar JP Morgans höjning av SCA till 167 kronor, Goldman Sachs justering av Elekta till 80 kronor och Deutsche Banks uppdatering av Telia till 22,5 kronor.

Makrohändelser

På makrofronten ser vi en rad viktiga händelser. Sverige släpper inköpschefsindex, Schweiz presenterar sitt BNP och Tyskland släpper inköpschefsindex för industrin. Andra noterbara händelser inkluderar Norges arbetslöshetssiffror och USA:s statistik om byggnadsinvesteringar. Fed-chefen Jerome Powell håller tal, vilket kan påverka marknadsrörelserna.

Marknadsreflektioner

Det finns en underliggande osäkerhet på marknaden, med fokus på makroekonomiska indikatorer och centralbankernas politik. Fallande råmaterialpriser indikerar en svalnande global ekonomi, men kan också erbjuda vissa bolag en kostnadsmässig lättnad. Det är viktigt att vara uppmärksam på hur dessa faktorer påverkar individuella aktier och sektorer.

Sammanfattningsvis, dagens handel på Stockholmsbörsen ser ut att bli händelserik med flera nyckelfaktorer som påverkar marknaden. Investerares fokus bör ligga på att tolka den blandade dataflödet och hålla ett öga på både makroekonomiska indikatorer och enskilda bolagsprestationer.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar