Adidas vinstvarnar

Adidas meddelar på onsdagskvällen prognoser för helåret 2024, tillsammans med vissa preliminära kvartalssiffror för det gångna året.

Vill du läsa de allra senaste nyheterna har vi summerat dessa här.

Prognos för 2024

Växt i ensiffriga procenttal i valutajusterade mått. Förväntat rörelseresultat 500 miljoner euro.

Adidas har gett ut sina förväntningar för helåret 2024 och förutspår att försäljningen i valutajusterade mått kommer att öka i medelstorlek i ensiffriga procenttal. Gällande rörelseresultatet spås bolaget nå en siffra omkring 500 miljoner euro under 2024.

Varning för ogynnsamma valutaeffekter

Det finns dock en bekymmerkrypande skugga över prognosen. Bolaget varnar för att ogynnsamma valutaeffekter väntas ha en påtaglig negativ inverkan på lönsamheten under 2024. Dessa effekter förväntas fortsätta att påverka både rapporterade intäkter och bruttomarginalutvecklingen under året.

Jämförelsevis ligger analytikernas förväntningar långt över Adidas prognos. Enligt S&P Global Market Intelligence väntas bolaget nå ett rörelseresultat på 1,268 miljoner euro för 2024.

Preliminärt bättre rörelseresultat för helåret

Trots detta meddelar Adidas att det gångna fjärde kvartalet utvecklades något bättre än förväntat. Preliminära siffror för rörelseresultatet för helåret uppgick till 268 miljoner euro, jämfört med analytikernas konsensus som låg på 221 miljoner euro. Det är även bättre än tidigare prognoser från bolaget som tidigare pekade på en rörelseförlust om 100 miljoner euro. Under 2022 låg rörelseresultatet på 669 miljoner euro.

Bättre utfall drivs av fjärde kvartalet och Yeezy-lagret

Bolaget förklarade det förbättrade utfallet med en bättre än förväntad verksamhet under det fjärde kvartalet samt beslutet att inte skriva av majoriteten av sitt befintliga Yeezy-lager.

Försäljningen under 2023 preliminärt landade på 21,43 miljarder euro (22,55). Analytiker hade förväntat sig en försäljning om 21,56 miljarder euro i snitt, enligt S&P Global Market Intelligence.

Adidas-aktien reagerar med nedgång

Adidas-aktien visade en nedgång på 2 procent under dagen på Frankfurtbörsen, som en reaktion på dessa meddelanden.


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik.

Lämna en kommentar