Apples aktie faller rejält

Apples aktiekurs minskade med 3,6% vid stängningen av handeln i New York på tisdag, vilket är det största fallet sedan augusti. Denna nedgång följde efter att Barclays nedgraderade iPhone-tillverkaren och sänkte sin riktkurs för företagets aktier på grund av oro för långsammare försäljning av iPhone 15 i Kina.

Vill du läsa de allra senaste nyheterna har vi summerat dessa här.

Orsaker bakom kursfallet

Barclays analytiker Tim Long uttryckte oro över svagheten i volymer och mix av iPhones, samt brist på återhämtning för Macs, iPads och bärbara enheter. Enligt Long kommer sannolikt svagheten i iPhone-försäljningen att fortsätta även efter lanseringen av iPhone 16 senare i år, då den nya modellen inte förväntas ha många stora uppgraderingar jämfört med den nuvarande modellen.

Apple rapporterade också en minskning av iPhone-intäkterna med cirka 5 miljarder dollar 2023 jämfört med 2022. Försäljningen av företagets Macs, iPads och bärbara enheter var också svagare, påverkade av den stigande inflationen och räntorna. Branschen för persondatorer drabbades också av att färre konsumenter behövde köpa nya system efter att miljontals köpt bärbara datorer och stationära datorer i början av pandemin.

Svaga punkter för bolaget

Utöver detta har Apples tjänsteverksamhet pekats ut som en potentiell svag punkt för företaget, särskilt med tanke på utmaningar relaterade till App Store-praxis. Apple står inför tryck att tillåta apputvecklare att erbjuda användare alternativa betalningsmetoder som skulle undvika Apples 30-procentiga App Store-avgift.

Apple förväntas hålla ett lanseringsevenemang för sin AR/VR-headset, Vision Pro, någon gång i februari. Om denna produkt blir en framgång, kan det etablera Apple som det ledande företaget för en ny generation av datorer​


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik.

Lämna en kommentar