Börsen spås öppna svagt uppåt

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 5:e December 2023

Dagens handelsdag på Stockholmsbörsen väntas inledas med osäkerhet, influerad av internationella marknader. USA-börserna upplevde en nedgång igår, drivet av stigande räntenivåer och en oväntad nedgång i industriorder.

Detta, kombinerat med Asiens negativa handel under morgonen, pekar mot en försiktig start. Ledande terminer tyder dock på en svagt positiv öppning för OMXS30. På råvarumarknaden fortsätter oljepriserna och basmetallerna att handlas svagt, påverkat av globala produktions- och marknadsförhållanden.

Bolagsrapporter och Riktkurser

På hemmaplan har nya riktkurser presenterats. Citigroup höjer H&M till 155 kronor (från 140), men behåller en säljrekommendation.

HSBC höjer SEB till 158 kronor (från 155) och behåller köprekommendation. Oddo höjer Atlas Copco till 184 kronor (från 172) och upprepar outperform.

Internationellt, väntar vi på rapporter från Signet Jewelers och Box, med förväntningar på att dessa kan påverka marknaden efter börsstängning.

Makroekonomiska Händelser

En rad viktiga makrohändelser står på agendan. Bland dessa, Sveriges inköpschefsindex för tjänstesektorn och Frankrikes industriproduktion ger insikter om den inhemska och europeiska ekonomin.

Vidare, ECB:s inflationsförväntningar och USA:s statistik över lediga jobb kommer att noggrant övervakas för att bedöma den ekonomiska hälsan. Internationellt, har vi sett blandade signaler med Japans KPI och PMI-siffror samt Kinas PMI Caixin för tjänster.

Internationella Marknader och Råvaror

Internationellt fortsätter de asiatiska marknaderna att handlas negativt. I USA, steg den tioåriga statsobligationsräntan, vilket påverkade marknaderna negativt.

Råvarumarknaden visar en fortsatt svaghet. Brentoljan och WTI-oljan fortsätter att tappa i värde. Basmetallerna har upplevt nedgångar med zink, koppar och bly som noterbara exempel.

Enskilda Bolag och Index

På bolagsfronten, noterades Spotify som en vinnare på de amerikanska börserna efter bolagets omstruktureringsmeddelande.

Alaska Air upplevde en markant nedgång efter uppköpet av Hawaiian Airlines. Uber, som kommer att inkluderas i S&P 500-indexet, såg en positiv utveckling.

Summering

Med tanke på den globala ekonomiska osäkerheten och blandade signaler från internationella marknader, bör investerare förvänta sig en dag med försiktighet på Stockholmsbörsen.

Riktkursjusteringar och makroekonomiska data kommer att vara avgörande för att forma marknadens riktning.

Investerare bör hålla ett öga på råvarumarknaden, särskilt oljepriser och basmetaller, samt på de kommande bolagsrapporterna för ytterligare insikter. Slutligen, fortsatt uppmärksamhet på de makroekonomiska händelserna är avgörande för att förstå den bredare ekonomiska bilden.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar