Matpriserna ökar återigen – Ica med störst höjning inför julen

Med julen runt hörnet fortsätter matpriserna i Sverige att öka, en trend som pågått under de senaste månaderna. Enligt den oberoende sajten Matpriskollen, som övervakar matpriser hos de stora kedjorna, har prisökningen i november varit betydande, särskilt hos Ica. TT

Ökade priser i november

Matpriskollen rapporterar att under november månad ökade priserna på en fjärdedel av de totalt över 44.000 undersökta artiklarna. Jämfört med föregående månad steg priserna med 0,2 procent, en något mindre ökning än i oktober då de steg med 0,3 procent. Ulf Mazur, VD och grundare av Matpriskollen, påpekar att vissa varor har haft en betydande prisökning.

Skördeproblem och svag krona driver priserna

Bland de varor som har ökat mest märks apelsinjuice och olivolja. Denna prisökning förklaras delvis med dåliga skördar, men också på grund av den svaga svenska kronan. Mazur betonar att kombinationen av dyrare råvaror och en svag valuta har lett till ökade priser, särskilt på importprodukter som rostad lök, flingor och couscous.

Prisminskningar på vissa varugrupper

Trots den allmänna trenden med prisökningar har vissa varugrupper upplevt prisminskningar. Dessa inkluderar drycker, grönsaker, ost, kött och kaffe.

Skillnader mellan matkedjorna

När det gäller de olika matkedjorna har Coop sänkt sina priser något, medan Axfood, som inkluderar Hemköp och Willys, höjde sina priser med 0,2 procent. Ica utmärker sig med den största prisökningen på 0,4 procent för andra månaden i rad, med större ökningar i vanliga Ica-butiker jämfört med Ica Maxi.

Lockpriser inför julen

Mazur påpekar att med julhandeln nära förestående kommer konkurrensen om kunderna att intensifieras, vilket leder till lockpriser i butikerna. Han råder konsumenterna att planera sitt julbord i förväg och utnyttja dessa extrapriser. Under veckorna 50 och 51, de stora handelsveckorna inför julen, förväntas typiska julbordsvaror prissänkas med mellan 15-50 procent.


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik.

Lämna en kommentar