Försäljningsstopp för Apple Watch Series 9 och Ultra 2

Teknikjätten Apple har tillfälligt upphört med försäljningen av sina senaste smarta klockmodeller, Apple Watch Series 9 och Apple Watch Ultra 2, på den amerikanska marknaden online. Detta beslut är en direkt följd av en pågående patenttvist med medicinteknikföretaget Masimo angående klockornas syresättningssensorer.

Vill du läsa de allra senaste nyheterna har vi summerat dessa här.

Bakgrund

Från och med torsdagen den 22 december stoppades alla onlinebeställningar av de nämnda modellerna kl. 15:00 lokal tid. De berörda produktsidorna på Apples webbplats anger nu att varorna är slut i lager, utan möjlighet att lägga en beställning. Fysiska butiker kommer också att upphöra med försäljning och hantering av dessa modeller från och med den 24 december.

Handelskommissionens beslut

Internationella Handelskommissionen (ITC) utfärdade i oktober ett beslut om att förbjuda import och försäljning av de berörda Apple Watch-modellerna genom Apples officiella försäljningskanaler, efter en granskningsperiod som avslutas den 25 december. Trots att Biden-administrationen har möjlighet att upphäva beslutet, har Apple valt att agera proaktivt för att säkerställa efterlevnad av rådande regelverk.

Det finns alternativ

Tredjepartshandlare, exempelvis Best Buy, har kvar rätten att fortsätta försäljningen av klockorna. Apple Watch SE, som inte innehåller den aktuella syresättningssensorn, kommer också att fortsätta säljas av Apple.

Möjliga lösningar för Apple

För att hantera patenttvisten har Apple flera alternativ: de kan nå en uppgörelse med Masimo, göra ändringar i hårdvaran för Apple Watch eller eventuellt genomföra mjukvarujusteringar på enheterna.

Marknadseffekter och Apple Watchs ställning

USA är Apples mest lönsamma marknad, och även om företaget kan fortsätta sälja Apple Watch utanför sitt hemland, riskerar de att gå miste om betydande intäkter. Apple Watch är världens mest sålda smartklocka och stod enligt Counterpoint Research för 22% av de globala smartklockleveranserna under tredje kvartalet 2023.

Apples affärssegment och intäkter

Apple Watch-serien är en av Apples mest framgångsrika tillbehörslinjer och bidrar till användarloyalitet genom att locka konsumenter att hålla sig inom Apples ekosystem. Segmentet för wearables, hem och tillbehör rapporterade intäkter på 39,8 miljarder dollar för räkenskapsåret 2023, vilket gör det till Apples tredje största affärsområde.

För mer information, se den fullständiga artikeln på Yahoo Finance: https://finance.yahoo.com/news/apple-halts-online-sales-of-its-apple-watch-series-9-and-apple-watch-ultra-2-200021325.html


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik. Utöver min karriär inom finans, har jag utvecklat en plattform som poddare där jag delar insikter och diskuterar aktuella ämnen inom ekonomi och investeringar. Denna plattform har blivit en viktig resurs för lyssnare som söker vägledning och inspiration inom ekonomi. Som trebarnsfar förstår jag vikten av ekonomisk säkerhet och stabilitet för familjer. Detta personliga perspektiv har gett mig en djupare förståelse för de utmaningar och möjligheter som individer möter i sin ekonomiska resa. Mitt primära mål är att göra ekonomi mer tillgänglig och begriplig för alla. Genom mina erfarenheter, både professionellt och som familjefar, strävar jag efter att vägleda andra mot ekonomisk medvetenhet och stabilitet. Jag inbjuder alla att följa med mig på denna resa, där vi tillsammans utforskar vägen mot en sundare och mer välinformerad ekonomisk framtid.

Lämna en kommentar