Blankarna stora förlorare på aktiemarknaden 2023

Under 2023 har det varit en utmanande period för de som spekulerat i nedgång på aktiemarknaden. Enligt uppgifter från S3 Partners till Yahoo Finance, har korta säljare, eller de som satsat på fallande aktiekurser, sammanlagt förlorat nästan 178 miljarder dollar under året.

De sex största aktierna som lett till förluster för dessa investerare ingår alla i det som kallas för ”De magnifika sju”, med Alphabet (GOOGL) som det enda ledande teknikföretaget som inte toppar listan. Dessa rörelser speglar den oväntade uppgången på aktiemarknaden 2023 som många på Wall Street inte hade förutspått vid årets början.

Vill du läsa de allra senaste nyheterna har vi summerat dessa här.

AI-hypen driver aktier uppåt

Under våren 2023 grep entusiasmen för artificiell intelligens om sig, vilket resulterade i att aktier såsom Nvidia (NVDA), Tesla (TSLA) och Meta (META) sköt i höjden med mer än 100% under året.

Förändrad räntepolitik driver börserna

Efter det att Federal Reserve möttes den 1 november har investerarnas spekulationer om att räntehöjningar inte bara är över utan att räntesänkningar kan komma tidigare än väntat, ökat. Denna tro har skapat en uppgång i risktillgångar som inkluderar mer spekulativa marknadssegment som små och mellanstora företag, vilka investerare tidigare ansåg vara mer känsliga för höga räntor.

Blankarna känner marknadsrallyt

Med ökad riskaptit hos investerare blir korta positioner mer utsatta för press när marknaden genomgår ett brett uppsving, enligt Steve Sosnick, chefsstrateg på Interactive Brokers, till Yahoo Finance. Och detta har visat sig på marknaden under den senaste månaden.

Företag som Carvana (CVNA) och Affirm (AFRM) – båda starkt blankade aktier – har skjutit i höjden under den rally som drivits av en ”Fear of Missing Out” (FOMO), med båda aktierna som stigit mer än 75% enbart den senaste månaden. När detta sker tvingas korta säljare att köpa tillbaka sina positioner, vilket driver upp aktiekurserna ännu mer och ökar förlusterna för de som satsat mot aktierna.

Källa: S3 Partners – data till och med den 18 december]


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik.

Lämna en kommentar