GM Planerar neddragningar

General Motors (GM) meddelade i torsdags att de kommer att säga upp 1.300 arbetare vid två av sina bilfabriker i Michigan i början av januari. Inte så jätteförvånade med tanke på att EV-försäljningen gått ner globalt.

Den största amerikanska biltillverkaren uppgav att 945 arbetare kommer att bli uppsagda vid Orion Assembly-anläggningen, där produktionen av Chevrolet Bolt EV upphör. Anläggningen ska omvandlas för produktion av elektriska lastbilar som beräknas starta i slutet av 2025. Den sista Bolt-produktionen vid Orion är planerad till nästa vecka, enligt GM.

Ytterligare 350 av de totalt 1.400 arbetarna vid Lansing Grand River-anläggningen kommer att sägas upp på grund av att produktionen av Chevrolet Camaro upphör. Fabriken kommer dock att fortsätta tillverka Cadillac CT4 och Cadillac CT5. GM meddelade att berörda arbetare som timanställda kommer att erbjudas positioner vid andra fabriker.

I oktober avslöjade GM att produktionen av elektriska pickup-truckar vid Orion-anläggningen försenas med ett år, vilket påverkar alla produktionsarbetare vid den anläggningen. Det planerades ursprungligen att starta produktionen av de elektriska modellerna Chevrolet Silverado och GMC Sierra i slutet av 2024 vid denna anläggning i Detroitförorten.

Mary Barra, VD för General Motors, sade att förseningen skulle möjliggöra för biltillverkaren att göra tekniska och andra förändringar som kommer att göra lastbilarna mer effektiva och billigare att producera, och därmed mer lönsamma.

GM, som har för avsikt att sluta sälja bensindrivna fordon till 2035, meddelade i oktober att de överger målet att bygga 400.000 elbilar från 2022 till mitten av 2024.

GM:s konkurrent Ford meddelade i oktober att de tillfälligt minskar ett skift vid sin anläggning där F-150 Lightning EV tillverkas.

Ford informerade denna vecka sina leverantörer om att de planerar att producera cirka 1.600 elektriska F-150 Lightning-lastbilar per vecka från januari 2024, vilket är ungefär hälften av de tidigare planerade 3.200.


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik.

Lämna en kommentar