Investera i AI

På bara några månader har chatgpt, skapat av openai, orsakat en stor uppståndelse i världen. denna ai-chattbot har förbluffat alla från vd:ar till tekniker till vanliga användare genom att utföra aktiviteter som att skriva poesi, koda eller förklara komplexa ämnen på ett koncist sätt. chatgpt har även klarat avancerade examina inom juridik, medicin och mba-program.

Vill du läsa de allra senaste nyheterna har vi summerat dessa här.

Användning och tillgänglighet

Chatgpt, som står för ”chat generative pre-trained transformer”, erbjuder en enkel chattgränssnitt och svarar direkt på frågor, lika enkelt som att använda google-sök. denna kostnadsfria ai-chatttjänst registrerade 100 miljoner användare inom två månader efter lanseringen den 30 november 2022. den har potentialen att störa industrier från internetsökning till innehållsskapande.

i denna artikel diskuterar vi chatgpts implikationer och hur du som investerare kan exponera dig mot denna teknik.

Hur man investerar i chatgpt

Chatgpt är inte börsnoterat, och inte heller openai. det finns dock flera sätt att investera i denna teknik.

Microsoft

Microsoft har haft ett strategiskt partnerskap med openai sedan 2019 och har investerat miljarder dollar i start-up-företaget. efter att chatgpt presenterades i början av 2023, investerade microsoft ytterligare 10 miljarder dollar i openai. detta visar både företagets förtroende för openais potential och dess övertygelse om att artificiell intelligens är nästa stora dataplattform.

Nvidia

nvidia är ett ledande företag inom halvledare och produktion av grafikprocessorer, som ofta används för artificiell intelligens. deras gpu:er är en nyckelkomponent i många maskininlärningsmodeller, inklusive chatgpt.

Perion Network

perion network är en mindre ad tech-aktie med strategiskt partnerskap med microsofts bing-sökmotor, som nu drivs av chatgpt. om bing ökar sin marknadsandel gentemot google med hjälp av chatgpt, kan perion bli en stor vinnare.

Bör du investera i chatgpt?

chatgpt och generativ ai har potentialen att förändra allt från hur vi arbetar till hur vi lär oss och underhålls. det är fortfarande tidigt för chatgpt och nästa iteration av ai. vissa frågar sig om chatgpt är säkert att använda eftersom produkten är ny och precis börjat kommersialiseras. trots detta kan det vara en bra idé för riskvilliga investerare att investera i dessa chatgpt-relaterade aktier. microsoft framstår som det stabilaste valet, medan nvidia och perion network också erbjuder goda möjligheter.

att investera i alla tre aktierna och hålla dem på lång sikt kan vara ett av de bästa sätten att exponera sig för chatgpt. du kan också investera i en ai-etf för bred exponering mot sektorn. varje ny teknologi innebär risker för investerare, men uppsidan av den nya generativa ai-tekniken kan vara enorm.


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik.

Lämna en kommentar