Kinas markförsäljningsintäkter minskar

I en ny rapport som presenterades av Reuters den 15 december framkommer det att Kinas regeringsintäkter från markförsäljning har minskat, men i en långsammare takt under november jämfört med föregående månad. Denna utveckling är en fortsatt utmaning för återhämtningen av världens näst största ekonomi.

November visar en lättare nedgång

Intäkterna från markförsäljning sjönk med 1,5 procent i november jämfört med samma månad föregående år, en betydande förbättring från den 25,4-procentiga minskningen månaden innan. Detta enligt beräkningar från Reuters baserade på data från finansministeriet.

Årlig inkomstminskning

Från januari till november minskade intäkterna med 17,9 procent jämfört med föregående år, till 4,2 biljoner yuan (motsvarande 591,57 miljarder USD).

Markförsäljning och lokalregeringars intäkter

Markförsäljning är en viktig inkomstkälla för lokala regeringar i Kina och har minskat kraftigt sedan förra året. Fastighetsutvecklare kämpar med växande skulder och avstannade bostadsprojekt sedan Peking inledde åtgärder för att begränsa överdriven skuldsättning 2020.

Fallande priser på nybyggda hem

Kinas priser på nybyggda bostäder sjönk för femte månaden i rad i november, enligt data från National Bureau of Statistics (NBS). Fastighetsinvesteringarna minskade 9,4 procent från januari till november jämfört med föregående år, efter en minskning med 9,3 procent från januari till oktober.

Moody’s sänker utsikterna för Kinas kreditbetyg

I början av december sänkte kreditvärderingsföretaget Moody’s utsikterna för Kinas suveräna betyg till negativa från stabila, med hänvisning till ökande lokal skuldsättning och problem på fastighetsmarknaden.

Åtgärder för att minska finansiella risker

Myndigheterna har infört åtgärder för att bekämpa potentiella finansiella risker från fastighetskrisen och en lokal skuldsättning på 92 biljoner yuan. Strama finansieringsvillkor begränsar dock lokala regeringars förmåga att finansiera infrastrukturprojekt och stimulera tillväxt. (1 USD = 7.0998 kinesiska yuan renminbi)


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik.

Lämna en kommentar