Svag uppgång väntas på årets första handelsdag

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 2:a Januari 2024

Stockholmsbörsen väntas stiga under tisdagen, efter en stark start på det nya året. Terminer i förhandeln indikerar en öppning med omkring +0,35 %.

Kinesisk makrodata blandad

Kina släppte under natten till tisdagen sin officiella inköpschefsindex (PMI) för industrin i december. Indexet sjönk till 49,0, lägre än väntade 49,6. Detta indikerar en viss avmattning i den kinesiska industrin.

Samtidigt släpptes även den privatägda Caixin PMI-siffran för industrin, som kom in högre än väntat på 51,1. Detta indikerar en fortsatt expansion i den kinesiska industrin.

Olja och dollar stiger

På valutamarknaden stiger dollarn något medan yenen tappar ytterligare. Flera jordskalv har under nyårshelgen drabbat Japan.

Vi noterar fortsatt volatilitet på oljemarknaden i spåren av ökade spänningar i Röda havet. Iran har skickat ett stridsfartyg till området efter att USA:s militär under nyårshelgen sänkt tre båtar från huthirebellerna.

Börsindikatorer pekar uppåt

De flesta europeiska börsindikatorer pekar uppåt inför dagens öppning.

I Sverige väntas industri-PMI-siffran för december släppas klockan 8:30. Siffran väntas komma in på 52,0, vilket skulle vara en ökning från novembers 51,7.

Aktierekommendationer

  • DNB höjer riktkursen för Axfood till 315 kronor (300) och upprepar köp.
  • Hemnet får sin riktkurs höjd av Citigroup till 244 kronor (207), vilka upprepar rekommendationen neutral.
  • Evolution får i stället sin riktkurs sänkt till 1280 kronor (1370) av JP Morgan, som upprepar en neutral rekommendation.

Analys inför börsöppning

Stockholmsbörsen väntas stiga under tisdagen, efter en stark start på det nya året. Den kinesiska makrodatan var blandad, men de privata PMI-siffrorna var positiva. Olja och dollar stiger, vilket är positivt för exportintensiva bolag.

Börsindikatorer pekar uppåt inför dagens öppning. Industri-PMI-siffran för december väntas komma in på 52,0, vilket skulle vara en ökning från novembers 51,7.

Aktierekommendationerna är blandade. DNB höjer riktkursen för Axfood och Hemnet, medan JP Morgan sänker riktkursen för Evolution.

Under veckan

Under veckan väntas flera viktiga makrohändelser. På onsdag släpps amerikanska jobbsiffror, och på fredag släpps inköpschefsindex för industrin från USA.

I Sverige väntas flera bolagsrapporter under veckan, bland annat från Volvo, Ericsson och H&M.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar