Stockholmsbörsen förväntas öppna nedåt under fredagen

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 5:e Januari 2024

Stockholmsbörsen förväntas öppna nedåt under fredagen, i linje med de ledande europeiska börserna och de amerikanska terminskontrakten. Detta efter att de amerikanska börserna stängde blandat igår, med en svag nedgång för S&P 500 och Nasdaq.

Räntorna har stigit de senaste dagarna, vilket har pressat på tillväxtaktier. Detta är en faktor som kan påverka Stockholmsbörsen negativt, då flera av de stora bolagen på börsen är tillväxtbolag.

Makrohändelser

Fredagens viktigaste makrohändelse är släppet av amerikanska jobbsiffror. Enligt konsensusprognosen väntas antalet sysselsatta ha ökat med 170.000 personer i december. En svagare siffra än väntat skulle kunna leda till en ytterligare nedgång på börsen, då det skulle tyda på att den amerikanska ekonomin inte är lika stark som marknaden tror.

Andra viktiga makrohändelser under dagen är släppet av KPI för eurozonen och ISM tjänste-PMI för USA.

Bolagsrapporter

Inga stora bolagsrapporter väntas publiceras under dagen. Det är dessutom halvdag på Stockholmsbörsen idag.

Rekommendationer

EQT har fått sin riktkurs höjd av Deutsche Bank, Barclays och SEB, till 320 kronor, 310 kronor respektive 293 kronor. Alla tre banker rekommenderar köp eller motsvarande.

Barclays inleder bevakning på Nibe med rekommendationen övervikt och riktkursen 77 kronor. Morgan Stanley höjer Millicom till övervikt från jämvikt, med en riktkurs på 175 kronor.

Analys inför börsöppning

Den senaste tidens nedgång på börsen har delvis drivits av stigande räntor. Detta är en faktor som kan fortsätta att påverka börsen negativt under de kommande månaderna, om räntorna fortsätter att stiga.

Samtidigt finns det också faktorer som talar för att börsen kan vända uppåt igen. Inflationen har börjat sjunka, vilket kan leda till att centralbankerna blir mindre aggressiva i sin penningpolitik. Detta skulle kunna leda till att räntorna sjunker, vilket skulle kunna stötta börsen.

Sammantaget är det svårt att säga om Stockholmsbörsen kommer att fortsätta att sjunka eller om den kan vända uppåt igen. Det är viktigt att följa de makroekonomiska utsikterna och de kommande bolagsrapporterna för att kunna fatta välgrundade investeringsbeslut.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar