Stockholmsbörsen ställer in sig på en dyster öppning onsdag

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 17:e Januari 2024

Stockholmsbörsen står inför en potentiellt negativ start på handelsdagen, i linje med gårdagens nedstängningar i USA och dagens svaga prestationer i Asien. Blandningen av en starkare dollar och makroekonomiska osäkerheter tynger globala marknader, och ledande terminer pekar mot en nedåtgående tendens för OMXS30.

Makroekonomiska faktorer

Kinas BNP-tillväxt missade förväntningarna för fjärde kvartalet, vilket ökade efterfrågan på stimulanser från regeringen och tryckte ned asiatiska aktier. Detta är en negativ signal för den globala ekonomin, och kan bidra till ytterligare nedgångar på Stockholmsbörsen.

I Europa väntas ECB-ordförande Christine Lagarde tala på en konferens i Paris på onsdagen. Lagardes uttalanden kan påverka marknadens syn på ECB:s räntepolitik, vilket också kan påverka Stockholmsbörsen.

Globala Marknadssvängningar och Råvarupriser

Efter Wall Streets nedgång och en dämpad stämning från Federal Reserve’s kommentarer om räntepolitiken, såg vi en nedgång över de stora amerikanska indexen.

Råvarupriserna visar en blandad utveckling; oljepriserna svängde medan basmetaller och guld föll på grund av valutapåverkan och geopolitiska spänningar.

Bolagssnyheter och nya riktkurser

I Sverige kom det in en rad nya riktkurser under morgonen. Bland annat höjde SEB riktkursen för Peab till 54 kronor (45) och upprepar behåll, samt höjde riktkursen för Lime Technologies till 385 kronor (350) och upprepar köp.

Handelsbanken sänker Atlas Copco till market perform (outperform) på lång sikt. Barclays höjer riktkursen för Hemnet Group till 245 (205) och upprepar jämvikt.

Resurs, som erbjuder konsumentkrediter, vars aktie föll över 32 % på beskedet om en stor miss på nedersta raden. Detta är en negativ signal för den svenska konsumenten, och kan bidra till ytterligare nedgångar för Stockholmsbörsen.

Risker att tänka på

  • Den globala ekonomiska tillväxten är en stor risk för Stockholmsbörsen. Om den globala tillväxten skulle bromsas in kan detta leda till lägre vinster för företagen, vilket i sin tur skulle kunna pressa ned aktiekurserna.
  • Ränteökningarna är en annan risk för Stockholmsbörsen. Om räntorna skulle stiga kraftigt kan detta leda till en nedgång i aktiekurserna.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar