OX2 och Ingka Investments planerar havsbaserad energipark

OX2 och Ingka Investments, en del av Ingka Group, har tagit ett stort steg i utvecklingen av förnybar energi genom att ansöka om tillstånd för den havsbaserade energiparken Neptunus utanför Blekinges kust.

Vill du läsa de allra senaste nyheterna har vi summerat dessa här.

207 vindkraftverk

Energiparken Neptunus, som planeras omfatta upp till 207 vindkraftverk med en total installerad effekt på 3 100 MW, är tänkt att placeras cirka 50 kilometer utanför Blekinges kust. Parkens beräknade årsproduktion av el, omkring 13-15 TWh, motsvarar Blekinge och Skånes nuvarande årliga elbehov. Projektet, som också inkluderar havsbaserad vätgasproduktion och ett pilotprojekt för syresättning av Östersjön, kan bidra till ökad biologisk mångfald och förbättrad marin hälsa.

Inledas runt 2030

OX2:s ansökan om Natura 2000-tillstånd för energiparken är ett steg framåt i projektet. Om tillstånd beviljas kan byggandet inledas runt 2030. Emelie Zakrisson, chef för havsbaserad vind på OX2 Sverige, betonar projektets potential att stärka Sveriges energiförsörjning och dess positiva miljöeffekter. OX2 och Ingka Investments utvecklar flera havsbaserade vindparker i Sverige, med regeringens slutliga beslut om byggtillstånd som en avgörande faktor för projektets framtid.


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik.

Lämna en kommentar