Negativ öppning förväntas på Stockholmsbörsen idag måndag

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 19:e Februari 2024

Idag väntas en öppning nedåt på Stockholmsbörsen, efter en blandad handelsdag i USA och Asien. De amerikanska börserna avslutade förra veckan på minus, och ledande terminer pekar mot en lägre start för OMXS30.

Även de asiatiska marknaderna visade en blandad bild under morgonen, med japanska Nikkei och Hang Seng på minus medan Shanghai Composite ökade.

Bland råvaror såg vi en uppgång för oljepriser, medan basmetallerna mestadels noterade uppgångar. Guldpriset steg även det.

På hemmaplan har vi fått nya riktkurser för Nibe, Handelsbanken och Embracer, samtidigt som vi håller ett öga på svensk inflation och andra makrohändelser under dagen.

Riktkurser och Rekommendationer

  • Nibe: Morgan Stanley sänker riktkursen till 53 kronor från 57 och upprepar jämvikt. Bolaget har nyligen rapporterat och aktien föll med 13 % på grund av en pessimistisk prognos.
  • Handelsbanken: Barclays höjer riktkursen till 125 kronor från 116 och upprepar övervikt.
  • Embracer: Citigroup sänker riktkursen till 50 kronor från 60 och upprepar köp.

Bolagsrapporter

På Stockholmsbörsen

  • OEM är det enda bolaget på Stockholmsbörsen som rapporterar idag.

På First North

  • Advenica, Bio-Works, Humble Group, Nitro Games, och Precomp Solutions släpper alla sina rapporter idag.

Makrohändelser

  • Sverige: Konsumentprisindex släpps kl 08:00. Det är en viktig indikator för inflationen i landet, vilket kan påverka Riksbankens räntebeslut och därmed svenska kronan och fastighetssektorn.
  • Arbetsförmedlingen: Presenterar sin veckostatistik kl 12:00.
  • Kanada: Producentprisindex släpps kl 14:30. Detta ger insikter i prisutvecklingen på producentnivå, vilket kan ge signaler om framtida inflation.

Inför börsöppning

De amerikanska börserna visade negativa siffror sist med en nedgång på grund av högre än väntade producentpriser. Fed-cheferna har öppnat för möjligheten av räntesänkningar, vilket marknaden har prisat in.

I Asien ser vi en blandad bild med viss uppgång i Shanghai, men nedgångar i Tokyo och Hongkong.

På råvarumarknaden ser vi en positiv trend för oljepriser och basmetaller, medan guldpriset fortsätter att stiga. Inhemskt har vi sett vissa justeringar i riktkurser för stora bolag som Nibe och Handelsbanken, vilket kan ha inverkan på handelsdagen.

Förhandel indikerar en negativ öppning för Stockholmsbörsen, vilket stämmer överens med de ledande terminernas indikationer.

Det är viktigt att hålla koll på de makrohändelser som presenteras under dagen, särskilt svensk inflation, då dessa kan ha betydande effekt på marknaden.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar