En lätt negativ öppning förväntas på Stockholmsbörsen idag Måndag

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 26:e Februari 2024

Inför dagens handel på Stockholmsbörsen ser vi en blandad stämning globalt, med en väntad negativ öppning för OMXS30.

Den amerikanska marknaden visade en blandad bild i fredags, medan de asiatiska börserna inleder veckan åt olika håll.

Råvarumarknaden har också varit volatil, där oljepriset sjönk rejält. På hemmaplan noteras nya riktkurser för Nibe och Clas Ohlson.

Dessutom står vi inför en makrotung vecka, med fokus på diverse makrosignaler och viktiga ekonomiska rapporter.

Marknadens tillstånd och makrohändelser

De amerikanska börserna stängde blandat i fredags. Fed-chefen i New Yorks uttalande om en potentiell lättnad i den restriktiva penningpolitiken och möjligheten att det inte blir fler räntehöjningar detta år påverkade marknaden. AI:s väntade inverkan på USA:s produktionstillväxt lyftes också fram.

Råvarumarknaden upplevde blandade rörelser, där oljepriset sjönk kraftigt till följd av uttalanden om räntesänkningar i USA och återöppningen av Iraks Bayji-raffinaderi. Basmetallerna hade mestadels uppgångar, medan guldpriset ökade.

I Asien ses en blandad börshandel med Japan i positivt territorium, medan Kina och Shanghai noterar nedgångar. Yenens svaghet mot dollarn och höjda prognoser för Nikkei 225 bidrar till denna dynamik.

På Stockholmsbörsen väntas en negativ öppning, med en svagt negativ förhandel enligt IG. Nya riktkurser har presenterats, där Nibe och Clas Ohlson står i fokus. Även en lugn dag på makrofronten väntas, med flera viktiga rapporter och räntebeslut planerade.

Specifika aktier och rekommendationer

  • Nibe har fått en ny bevakning av Citigroup med en köprekommendation och riktkurs på 71 kronor.
  • Clas Ohlson har sett en höjning av sin riktkurs till 165 kronor från 140 kronor av SEB, med en upprepad behållrekommendation.

Bolagsrapporter och makrohändelser

  • Re:Newcell ansöker om konkurs, vilket markerar svårigheter för olönsamma bolag att överleva i nuvarande ekonomiska klimat.
  • Veckan inleds med Spaniens produktionsprisindex, följt av Arbetsförmedlingens veckostatistik och Israels räntebesked. USA avslutar dagen med rapporter om försäljning av nya hem.

Bolag som släpper rapporter idag (2024-02-26)

BolagKlockslagMarknadsplats
Africa OilEfter Torontobörsens stängningStockholmsbörsen
Candles ScandinaviaEj fastställtFirst North
FastatorEj fastställtStockholmsbörsen
EllweeEj fastställtFirst North
Maha EnergyEj fastställtStockholmsbörsen
Link Prop InvestmentEj fastställtFirst North
Quiapeg PharmaEj fastställtFirst North
White PearlEj fastställtFirst North
Bolagsrapporter idag (2024-02-26)

Makrostatistik för 2024-02-27

StatistikTidpunktLandKälla
Handelsbarometer06:00SverigeSvensk Handel
Veckostatistik12:00SverigeArbetsförmedlingen
Försäljning nya hem januari16:00USAUS Census Bureau
Dallas Fed index februari16:30USAFederal Reserve Bank of Dallas
Makro 2024-02-27

Inför börsöppning

Inför öppningen av Stockholmsbörsen ser vi en marknad som präglas av försiktighet och blandade signaler från globala marknader.

Den makrotunga veckan framför oss, med bland annat PCE-siffror från USA, kommer att vara avgörande för marknadens riktning. Investerares ögon kommer också att vara riktade mot de enskilda bolagens prestationer och eventuella justeringar i riktkurser och rekommendationer.

Bland råvarorna är oljeprisets fall och guldprisets uppgång särskilt intressanta att följa, givet deras potentiella påverkan på marknaden. Dessutom utgör Re:Newcells konkurs ett tecken på de utmaningar som mindre, olönsamma bolag står inför i dagens ekonomiska miljö.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar