Försiktig öppning nedåt Väntas för Stockholmsbörsen idag Torsdag

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 7:e Mars 2024

Efter en positiv utveckling på Wall Street och en blandad handel i Asien förväntas Stockholmsbörsen öppna försiktigt nedåt idag.

Den amerikanska centralbankens ordförande Jerome Powells uttalanden och ekonomiska data har varit i fokus, med tecken på att räntesänkningar kan vara att vänta trots osäker inflation.

Råvarumarknaderna visade styrka under gårdagen, medan blandade signaler från Asienbörserna och specifika amerikanska bolagsutvecklingar påverkar investerarhumöret.

SAS står i rampljuset med en rapportering tidigt denna morgon, och vi ser även ett flertal intressanta rekommendationsförändringar för svenska bolag.

Marknadens Tillstånd

Amerikanska Marknaden: Breda S&P 500 stängde upp med 0,5%, medan Dow Jones industriindex och Nasdaq kompositindex också såg uppgångar. Dessa rörelser följde på Jerome Powells kommentarer om potentiella räntesänkningar och en stabil amerikansk ekonomi, vilket bidrog till en positiv stämning bland investerare.

Råvarumarknaden: Priserna på olja och basmetaller steg, med WTI-oljan som klättrade till $79,0 per fat och Brentoljan till $82,9 per fat. Guldpriset nådde rekordnivåer och stängde på $2,141.0 per uns, främst drivet av förväntningar om räntesänkningar.

Asienbörserna: Blandade rörelser noterades i Asien, med nedgångar på Tokyobörsen och de kinesiska börserna på grund av valutafluktuationer och avsaknaden av tydliga ekonomiska stimulansplaner från staten.

Bolagsrapporter och Riktkurser

 • SAS rapporterar idag kl. 08:00, vilket sannolikt kommer att vara i fokus för investerare med intresse i transportsektorn.
 • Rekommendationsförändringar:
  • Atlas Copco har fått en höjd rekommendation till jämvikt från undervikt av Barclays, med en riktkurs på 156 kronor.
  • Volvo Cars inleds med rekommendationen behåll och riktkurs på 39 kronor av Jefferies.
  • Nordnet får en sänkt rekommendation till behåll från köp av SEB, med en riktkurs på 198 kronor.
  • Clas Ohlson ser en sänkt riktkurs till 155 kronor från 165 kronor av SEB, som upprepar sin behåll-rekommendation.

Makroekonomiska Händelser

 • Finansinspektionen släpper en bolånerapport kl. 08:00, vilket kan ge insikter om hushållens skuldsättning och marknadens stabilitet.
 • Europeiska centralbanken förväntas lämna räntan oförändrad vid 4,5 procent vid sitt räntebeslut kl. 14:15.
 • USA publicerar nytillkomna ansökningar om arbetslöshetsersättning och handelsbalans, som kan påverka synen på den amerikanska ekonomin.
 • Jerome Powell fortsätter sin utfrågning i senaten, vilket kan bidra till ytterligare marknadsrörelser beroende på uttalanden om räntepolitik och ekonomiskt läge.

Inför börsöppning

Inför öppningen av Stockholmsbörsen dominerar en avvaktande stämning med fokus på externa marknadshändelser och specifika bolagsutvecklingar.

Investerares blickar kommer att vara riktade mot SAS rapportering, viktiga makroekonomiska besked och fortsatta signaler från centralbanker.

Marknadens riktning kan komma att påverkas av dessa faktorer, vilket gör det viktigt för investerare att hålla sig uppdaterade under dagen.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar