Stockholmsbörsen förväntas öppna lägre idag

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 19:e Mars 2024

Stockholmsbörsen förväntas öppna lägre idag, trots en positiv avslutning på de amerikanska marknaderna där S&P 500 och Nasdaq Composite steg med 0,6% respektive 0,8%. Denna divergens i marknadsrörelser återspeglar en blandning av optimism och försiktighet bland investerare inför kommande räntebeslut från centralbanker.

Råvarumarknaderna visade upp en blandad bild under måndagen, med stigande oljepriser mot bakgrund av förväntningar om ökad rysk oljeimport av Kina. Basmetallerna noterade övervägande nedgångar, medan guldpriset steg till 2 160,9 dollar per uns.

Bland enskilda bolagsnyheter sticker Alphabet och Tesla ut med kraftiga uppgångar på den amerikanska marknaden, medan Stockholmsbörsen såg stora sänken i form av Kinnevik och Boliden under gårdagen. Dessutom fortsätter Ericsson att kämpa mot motvindar på marknaden.

Räntebeslut och Makroekonomiska Händelser

Veckan präglas av centralbankernas aktiviteter, där Bank of Japan överraskade med en räntehöjning för första gången på 17 år, ett beslut som kan ha bredare implikationer för den globala ekonomin. Investerarnas fokus ligger nu på Federal Reserves räntebeslut, där förväntningarna är att räntan hålls oförändrad.

Idag väntas en rad makroekonomiska rapporter, inklusive Kanadas konsumentprisindex och USA:s bostadsbyggande för februari, vilket kan ge ytterligare ledtrådar om ekonomins riktning.

Makrohändelser

 • Japan: Industriproduktion (def) januari (kl 5.30)
 • EMU: Arbetskraftskostnader 4 kv (kl 11.00)
 • Tyskland: ZEW-index mars (kl 11.00)
 • Kanada: KPI februari (kl 13.30)
 • USA: Bostadsbyggande februari (kl 13.30)
 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata (kl 13.55)
 • Olja: Oljelager (API), veckostatistik (kl 21.30)

Riktkurser och Aktierekommendationer

På hemmaplan har flera nya riktkurser och rekommendationer utfärdats.

Berenberg höjer sin riktkurs för Boliden, medan Morgan Stanley och Goldman Sachs justerar sina synpunkter på SKF och Epiroc, respektive. Dessa justeringar reflekterar en kontinuerlig omvärdering av bolagens framtidspotential och marknadsposition.

 • Boliden: Berenberg höjer riktkursen till 270 kronor.
 • SKF: Morgan Stanley höjer riktkursen till 222 kronor.
 • Epiroc: Goldman Sachs sänker till neutral från köp.
 • Ericsson: Fortsatt svag utveckling, 5G-utsikter försämrade.

Analytikers Synpunkter

Trots den förväntade svaga starten på Stockholmsbörsen, finns det tecken på styrka i vissa sektorer, särskilt inom teknik och råvaror. Investerare bör dock vara försiktiga och hålla ett öga på globala makrohändelser och centralbankernas beslut, som kan påverka marknadssentimentet på kort sikt.

Inför Börsöppning

Med en vecka fylld av makroekonomiska rapporter och centralbanksbeslut framför oss, är det viktigt för investerare att förbli väl informerade och flexibla. Trots den negativa starten kan möjligheter uppstå för den noggranne observatören, särskilt inom de sektorer som visar tecken på styrka.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar