Morgonrapporten 2023-10-27

Efter en nedåtgående trend på Wall Street där S&P 500 backade 1,18% verkar Asien ha påverkats i motsatt riktning, med positiva siffror under förmorgonens handel. USA:s statistik visade att BNP ökade mer än förväntat under det tredje kvartalet, med en årsbasisökning på 4,9% jämfört med det förväntade 4,5%.

S&P 500 fredag morgon.

Trots detta fortsatte de amerikanska börserna att sjunka, med teknikintensiva Nasdaq som sjönk mest, ned 1,8%. Oljepriset visade sig vara känsligt för geopolitiska spänningar i Mellanöstern, med både WTI och Brent som sjönk 2,1 dollar till 83,1 respektive 88 dollar per fat.

Basmetaller uppvisade blandade resultat, med uppgångar för zink, aluminium, tenn och nickel, medan koppar och bly föll. Guldpriset ökade till 1 984,6 dollar per uns. På företagsfronten i USA var det noterbart att Meta Platforms (tidigare Facebook) sjönk med 3,7%, medan IT-jätten IBM presterade väl och steg med 4,9%.

I Asien var tonen mer positiv, med japanska Nikkei 225 som ökade med 1,2%, Hang Seng som steg med 1,3% och Shanghai kompositindex som var upp 0,7%.

På svenska börsen väntas det mycket med flera företag, inklusive SKF, Electrolux, Fortnox och SCA, som kommer att publicera sina kvartalsrapporter. SKF:s rapport visade lägre siffror än förväntat på både omsättning och rörelseresultat. Det har även kommit in flera nya riktkurser för svenska bolag denna morgon.

På makroekonomiska fronten väntar vi på flera nyheter, med detaljhandelssiffror från Sverige, Frankrikes konsumentförtroende, Rysslands räntebesked och USA:s privatkonsumtionsstatistik.

Med tanke på den blandade globala miljön och kvartalsrapporterna från stora svenska bolag, kan vi förvänta oss en öppning med blandade rörelser på Stockholmsbörsen idag.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar