Morgonrapporten 2023-10-30


I skuggan av geopolitiska händelser och makroekonomiska rapporter börjar de globala börserna veckan på blandade noteringar. Så här ser utvecklingen och de viktigaste punkterna ut i den ekonomiska världen:

Råvarumarknaden:

Oljepriset visade en uppgång i ljuset av de senaste geopolitiska händelserna. Specifikt var uppgifter om amerikanska attacker mot anläggningar i Syrien, som användes av Irans styrkor, en viktig faktor. Denna händelseutveckling skapar osäkerhet på marknaden, särskilt när man beaktar de ökade spänningarna i Mellanöstern, med flera attacker mot amerikanska baser i Irak och Syrien. Dessutom överväger Biden-administrationen att införa ytterligare sanktioner mot Iran, vilket sätter ytterligare press på oljemarknaden.

Basmetallpriserna har däremot haft en tuffare period, med nedgångar för zink, tenn, nickel, aluminium och koppar. Guld, å andra sidan, har gjort en betydande uppgång, vilket kan indikera att investerare söker säkra tillgångar i ljuset av osäkerheten på de globala marknaderna.

Amerikanska börser:

Fredagen visade blandade resultat på de amerikanska börserna. S&P 500 och Dow Jones var på den lägre sidan, medan Nasdaq Composite visade styrka. Vad gäller individuella företag imponerade Amazon med sin kvartalsrapport, vilket ledde till en markant uppgång i aktiepriset. Å andra sidan hade Ford en svår dag på börsen, särskilt efter att ha rapporterat siffror under förväntan och sänkte sina prognoser, delvis på grund av strejkerna som drabbade företaget.

Asiatiska börser:

När det gäller Asien har marknaderna börjat veckan utan någon klar riktning. Medan Nikkei 225 och Hang Seng har noterat nedgångar, har Shanghai Composite varit positiv.

Svenska marknaden:

På den lokala fronten i Sverige har flera nya riktkurser offentliggjorts. Evolution och SKF har fått sina riktkurser justerade nedåt av Barclays respektive Deutsche Bank. Å andra sidan har JP Morgan justerat upp riktkursen för SCA.

Makroekonomi:

På den makroekonomiska fronten ser vi fram emot några viktiga rapporter och tal. Sverige släpper lönestatistik, Österrike och Tyskland presenterar sina BNP-siffror, och Riksbankschefen Erik Thedéen förväntas hålla tal senare under dagen.

Slutligen, med de kommande makroekonomiska rapporterna och den nuvarande geopolitiska spänningen, bör investerare vara beredda på potentiella volatiliteter på marknaden under veckan.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar