Ryssland över Saudiarabien som Kinas största oljeleverantör

Ryssland har passerat Saudiarabien och blivit den största källan för Kinas oljeimport under förra året, vilket tydligt visar på ineffektiviteten i västvärldens försök att beröva Kreml på finansiella medel för kriget i Ukraina.

Kina, världens största oljeimportör, köpte en rekordmängd på 107 miljoner ton råolja från Ryssland under 2023. Detta är nästan en fjärdedel mer än året innan, enligt tulluppgifter som släpptes på måndagen. Detta jämförs med strax under 86 miljoner ton från Saudiarabien. Det är första gången sedan 2018 som Ryssland är Kinas främsta leverantör, vilket motsvarar ungefär 2,15 miljoner fat om dagen.

Kinesiska raffinaderier har ivrigt köpt upp rysk råolja till nedsatta priser, trots att den sålts till nivåer över den västligt påtvingade prisgränsen på 60 dollar per fat. Last från ESPO i det ryska Fjärran Östern fortsätter vara populär i Kina på grund av den relativt korta sjöfartsrouten. Högre officiella försäljningspriser har lett till att processorer köper färre saudiska terminskontrakt, medan en nyligen uppstånden oenighet med iranska exportörer ytterligare ökar efterfrågan på rysk råolja.

Kinas oljeimport från Ryssland under förra året var värd 60,6 miljarder dollar, vilket motsvarar ett genomsnittligt pris på cirka 77 dollar per fat, baserat på Bloombergs beräkningar utifrån tulluppgifterna.

Irak och Malaysia var de tredje respektive fjärde största råoljeleverantörerna till Kina förra året, enligt uppgifterna. Råolja och bränsle från sanktionerade exportörer – som Iran – klassificeras ofta som kommer från Sydostasien i kinesiska statliga siffror.

Ryssland var även den största leverantören av brännolja till Kina förra året, med en leverans på 9,6 miljoner ton. Malaysia var näst störst som exportör, med 6,93 miljoner ton levererat.


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik.

Lämna en kommentar